26 Şubat 2020 Çarşamba

BİR ADA, BİR YANARDAĞ ve SAĞ KALAN 3 KİŞİ


İnsanlığın doğa olayları karşısındaki çaresizliği gün gelip sadece tarihin tozlu sayfaları arasında yer bulsa da; her hatırlandığında kalplerde burukluk yarattığı bir gerçek.

Yaşanmış en dramatik aynı zamanda en ilginç olayı için gelin küçük bir adaya yolculuk yapalım.

Burası Karayipler’in en güzel adalarından biri olan Martinique adası.

Fransa’ya bağlı.

Batı Hint Adaları'nın bir parçası aslında.

Tamamı 1088 kilometrekare.

Beş körfezi, çok sayıda koyu, muhteşem plajları, bir yanardağı, yağmur ormanları, tropikal meyve ağaçları ve rengarenk çiçekleri var.

Etrafı dağlık ancak kuzeydeki Pelee Dağı eski bir volkan.

Yüksekliği ise 1397 metre.

İşte öykümüz bu masal tadındaki adanın yaramaz yanardağı ile ilgili.

Pelee Yanardağı Felaketi ( Saint Pierre Felaketi ) ve sonrasında yaşananlar sizi hayata dair bir kez daha düşündürecek eminim ki.

Tarih 8 Mayıs 1902.

Ada halkı ve yöneticiler bu tarihten sadece iki gün sonra yapılacak bir seçime hazırlanmakta. Çoğunluğu temsil eden beyazlarla, adanın gerçek sahibi olan siyahi melezler karşı karşıya. Kısacası güç dengelerinin korunması adına oldukça önemli bir seçim.

Tüm bunlardan habersiz baharın henüz başlarında, Nisan gibi hareketlenir Pelee yanardağı.

Ada sakinleri yanardağın ağzından fışkıran külleri gördükçe endişelenmeye başlar. 
Hatta aralarında göç etmeyi düşünenler olur. Ancak Fransa Hükümetinin valisi seçimi kaybedebileceğini düşünerek buna izin vermez.

Adanın söz sahibi gazetesi ile insanları kalmaya ikna etmek adına anlaşır. Tehlikeden hiç söz edilmeden seçim günü beklenir.

Gelin görün ki doğa bildiğini okur her zaman. Mayıs ayının başlarında iyice hareketlenir yanardağ. Yakınındaki dağ köylerini birer birer yok eder. Yüzlerce insan hayatını kaybeder. Çevre köyde yaşayanlar ise korunmak adına Saint Pierre şehrine göç eder.

Durumu endişe ile takip eden vali, halkı rahatlatmak amacı ile 7 Mayıs gecesi şehre gelir. Kaldığı otel penceresinden gördüğü manzara üzerine verdiği karara pişman 
olur. 

Giderek artan kül oranı ve uğultu çok yakın gelecekte büyük bir felaketin habercisi gibidir. Bunun farkına varan vali ertesi sabah halka tahliye ile ilgili açıklama yapmayı planlar.

Ama 8 Mayıs sabahının güzelliği, yanardağının patlaması ile gölgelenir.

Her yer adeta bir ateş topuna döner. Kızıl lavlar öyle şiddetli bir şekilde akar ki, şehir kısa sürede lav ve küllerin altında yok olur.

İçinde yaşayan 30.000 kişi hayatını kaybeder.

Yaşam bir anda biter.

Dünyanın en büyük felaketleri arasında kabul edilen olaydan kısa bir süre sonra bölgeye kurtarma ekipleri gelir. Araştırmaya girişir. Patlama sonrası sadece 3 kişinin hayatta kaldığına şahit olduklarında ise şaşkınlıklarını gizleyemezler.

Bunlardan bir tanesi evinin hemen yakınındaki bir mağaraya sığınarak hayatta kalan on yaşında bir kız çocuğudur.  

Diğeri şehrin sınırında yaşayan ve patlama sırasında okyanusa atlayan bir adamdır. 
Ancak lavlarla kaynayan sular nedeni ile tüm bedeni ağır yara alır. Yine de tedavi sonrası yaşama tutunur.

Üçüncü kişi ise öykünün kilit noktası olarak ismini tarihe yazdırır.

Neden mi?

Çünkü bu kişi o felaketten sağ kurtulan bir idam mahkumudur.

İsmi Louis Auguste Cyparis.

İdam günü olan 8 Mayıs’ı kalın taş duvarlı bir yer altı hapishanesinde beklerken hiçbir yere kaçamaz. Ancak kader ona adeta zeytin dalı uzatmıştır.

Öleceği günü beklerken; ölümünü dört gözle bekleyen öfkeli kalabalığın ve hatta idam emrini veren onlarca kişinin ölümüne tanık olur. Kendisi ise öleceğini bildiği o gün yaralı da olsa kurtulur.

Ne diyelim.

Bazen yaşam bize öyle planlar yapıyor ki son dakikada hayatımızın rotasını tamamen değiştirebiliyor.

O nedenle hiçbir zaman umutsuz kalmamak gerekiyor.

Ne zaman, nerede nasıl bir değişim rüzgarına kapılacağımızı; o rüzgarla savrulup yok olmakla, hayata sımsıkı tutunma arasındaki ince ve keskin çizgide nasıl yol alacağımızı; hiç unutmayalım derim ben.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

21.11. 2019




1 yorum:

  1. Valinin bencilliği, binlerce kişinin hayatına malolmuş... Ne acı ve hırs ne kadar kötü bir şey... Kaybolan canların hesabını kim verebilir? Kucak dolusu sevgiler Belgincim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...