24 Ağustos 2020 Pazartesi

ÇALMA KAPIYI İÇERİDE YOKUM (2/2)


Soğuk sudan bıkan, canları yanan diğer dört maymun; yeni maymunu bacağından çekerek aşağıya alır ve dövmeye başlar. Yeni gelen maymun karşılaştığı tepkiye şaşırır ve can havliyle muzu almaktan vazgeçer. Kös kös yerine döner.

Bu sefer; ilk tecrübeyi yaşayan maymunlardan bir tanesi daha dışarıya alınır. Yerine ikinci yeni maymun getirilir. O da daha muza ulaşamadan diğer maymunlar tarafından feci şekilde dövülür.

Ona en çok vuran, öfkelenen hangi maymun olsa beğenirsiniz? Deneyin ikinci aşamasında içeriye alınan, soğuk suyla ıslanmayan ilk yeni maymun.

Deney ıslak ve tecrübeli üçüncü maymunun dışarı alınıp, yerine yeni üçüncü tecrübesiz maymunun getirilmesi ile devam eder. Doğal olarak üçüncü yeni maymun da hevenke uzanmak ister. Ancak o da henüz ilk girişiminde, diğer maymunlar tarafından dövülerek cezalandırılır.

Deneyin son aşamasında kafesteki tecrübeli ve ıslak iki eski maymun çıkarılır. Yerine yenileri alınır. Artık kafes içinde tazyikli soğuk su tecrübesi yaşayan, bu yüzden canı acıyan hiç maymun kalmamıştır.

Ama gelin görün ki maymunların hiç biri iştahlarını kabartan o büyük muz hevenkine yaklaşamaz. Bırakın muzu, merdivene bile yakın duramaz.

Ne kadar ilginç değil mi?

Tazyikli soğuk su yok artık. İsteseler merdivene tırmanıp muzları rahatça alabilirler. İstedikleri kadar yiyebilirler.

Ama hayır.

Hiç biri YAPAMIYOR.

Üstelik birbirlerine de mani oluyorlar. Çünkü hala korkuyorlar. Canları bir daha yansın istemiyorlar. Bir anlamda açlıkları, korkularını bile yenmeye yetmiyor.

İşte korkularımız da böyle çalışıyor.

Korkuya sebep olan nedenler tamamen ortadan kalktığı zamanlarda dahi korkumuz geçmiyor. O kapıdan içeri girdikten sonra maalesef kalıcı misafir olarak varlığını koruyor. Bizlere de hissettiriyor.

Bizler de korkup birçok şeyi kendimiz için engelliyoruz. Yeniliklerden, denemekten, düzenimizin bozulmasından, belki de en çok acı çekmekten korkuyoruz. Hayata ön yargıyla bakıyoruz.

Oysaki korkular kapımızı çaldığında tek yapacağımız şey ona şöyle seslenmek değil mi?

‘’ÇALMA KAPIYI İÇERİDE YOKUM’’.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

27.05.2020










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...