19 Ocak 2024 Cuma

MONA LİSA’nın TAM KARŞISI (2/2)


Karşısında saatlerce durup her bir detayında kaybolmanın kaçınılmaz olduğu tabloda; tam 132 ünlü davetli, altı müzisyen, beş köpek, bir kedi ve bir papağan yer alır.

Tablodaki tarihi figürler arasında; Fransa Kralı I. François, İngiltere Kraliçesi I. Mary, Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman ile Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa, Roma İmparatoru V. Karl, İtalyan şair Vittoria Colonna sayılabilir.

Müzisyen olarak tabloya konuk olanlar ise tabloyu bizzat yapan Paolo Veronese dahil olmak üzere, geç Rönesans çağının ünlü Venedikli ressamlarından seçilir.

Peki böylesi heybetli bir tabloya ilham veren nedir dersiniz?

Konusunu, Hz. İsa’nın peygamber olarak gerçekleştirdiği ilk mucizesi kabul edilen, suyun şaraba dönüştürmesi anından alır.

Yuhanna İncili'nde en ince ayrıntısına kadar anlatılan olay;   Filistin'in kuzeyinde Celile bölgesinde yer alan Kana Köyü'nde geçer.

İsa, havarileri ve annesi Meryem ile beraber köydeki bir düğüne katılır. Davetli olduğu düğünün sonuna doğru küplerdeki şarap bitince; İsa peygamber çözüm olarak küplerin suyla doldurulmasını ister.

İnanılan odur ki, o anda su şaraba dönüşür ve İsa peygamberin ilk mucizesi gerçekleşmiş olur.

İşte Venedikli ressam Paolo Veronese de ilham aldığı bu olayı kendi zamanına taşır. Bir Venedik sarayının bahçesinde, o dönemin ünlülerinin katıldığı bir düğün olarak tablosunu resmeder.

Mona Lisa tablosunu gizemli bulan sanat yorumcuları, Kana’da Düğün tablosunu ise bir o kadar muhteşem ve olağanüstü olarak değerlendirir.

Yorumlarda farklı renklerin son derece uyumlu bir şekilde kullanıldığı, birbirinden bağımsız gibi görünen birçok farklı figürün ise olağanüstü bir kompozisyonla aynı tabloya yerleştirildiği vurgulanır. Hatta tiyatro sahnesine benzer bir görsellik sunduğu söylenir.

Tablonun detaylarının çokluğu onu yeterince anlatmayı yetersiz kılsa da birkaç tanesine değinmekte fayda var diye düşünüyorum.

Tablo büyük bir düğün şöleni masasını; onun etrafında toplanmış gösterişli davetli grubunu resmeder. Ancak tüm bu kalabalığın arasında sade giysileri ile İsa peygamber ve havarilerini; geri planda düğün şöleni hazırlıkları için koşuşturan birçok farklı figürü;  ön planda müzisyenleri, onların masasındaki kum saatini görmek mümkün.

Üstelik ressam tabloya eklediği her bir detayla bir çağa, bir inanışa göndermeler yapar. Bu sayede tablonun olağanüstü keyifli bir hal almasını da başarmış olur.

Sizi bilmem ama ben diyorum ki; olurda yolumuz bir kez daha Paris’e düşerse; Louvre müzesindeki bu devasa tabloya daha fazla zaman ayırıp, her bir detayında kaybolalım.

Ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

17.08.2023

Kaynaklar: https://kulzos.com; https://tr.wikipedia.org; https://www.jw.org; https://www.sozkimin.com; https://torchwell.wordpress.com.

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...