16 Kasım 2015 Pazartesi

BU TAŞLAR ADETA CANLI (1/2)

Maddelerin de bir enerji taşıdığına inananlardanım. Ancak gün gelip de büyüyen ve yürüyen taşlar olduğunu okuyacağım hiç aklıma gelmezdi.

Evet yanlış duymadınız.

Burada paylaşacağım taşların bir kısmı BÜYÜYOR. Tıpkı sulanan bir bitki gibi.

Bir diğer kısmı ise YÜRÜYOR. Hem de öyle birkaç adım değil, bazen metrelerce.

Elbette hepsinin bir bilimsel açıklaması var. Ancak doğanın gizemi bizleri her an şaşırtmaya devam ediyor. Sadece canlıları ile değil üstelik. Buna bir de taşlar katıldı.

Şimdi gelin önce Orta Avrupa’da Romanya’ya uzanalım. Balkan Yarımadası'nın kuzeyinde bulunan bu ülke; aynı zamanda Karpat dağlarına da ev sahipliği yapıyor.

Romanya’nın Transilvanya eşiklerinde tipik bir yayla şehri var. Başkent Bükreş’ten 180 km uzakta. İsmi Vâlcea. Eski evler çoğunlukta olduğu bu şehirnde; küçük kendi halinde bir kasaba var. Doğa harikası taşları ile oldukça popüler olan bu kasabanın ismi Costeşti.

Taşlar özelliği; yağmur yağdıkça büyüyor olması. Yani küçücük taşlar zaman içinde yağmurla besleniyor ve kocaman kayalar haline geliyor.

Romenler bu gizemli taşlara ‘Trovanti- Yaşayan taş’ ismini vermişler.

Boyutlar çeşitli.

Çapı 2metre olanından tutunda, 1-2 milimetre olanına kadar her türlüsü bölgede yer alıyor. Kalite ve yapıları itibarıyla dünyada başka benzerleri yok. Romaya’nın ünlü heykeltıraşlardan Constantin Brancusi’nin pek çok önemli eserine de ilham kaynağı olmuş bu ilginç taşlar.

Kasaba halkı, yıllar içinde kulaktan kulağa taşınan farklı efsaneleri günümüze kadar taşımış. Bir kısmı taşları kutsal kabul ediyor. Taşların canlı olup düşünceleri etkilediğini savunanlar bu taşlardan korkuyor. Bu nedenle de taşlara dokunamıyorlar. Bazıları onların uzaylılara ait olduğunu düşünüyor. Bir diğer kısmı ise turistlere satarak geçimini sağlama derdinde.

Ancak asıl olan; dünyanın her yanından yaşayan taşları görmek, onlara  dokunmak ve incelemek için gelen turistlerin olduğu.

Dünya çapında jeologların yaptığı araştırmalar sonucunda bu taşların nasıl büyüdüğü çözülmüş. Bu gizemli taşları yıllarca inceleyen bilim adamları ve Romen heykeltıraşlar bu oluşumun tam 6,5 milyon yıl önce başladığında hemfikirler. Romanya’nın farklı bölgelerinde yine rastlandığını; ancak jeolojik rezervin en çok Valcea şehrinde olduğunu artık biliyorlar. Ve tüm o alanın görenleri büyülediğini her defasında dile getiriyorlar.

Taşın yapısında zengin kum birikintilerine ve bazı kimyasal maddelere rastlanmış. Dolayısıyla yağmur suyunun da etkisiyle taşlar form değiştiriyor. Küresel ve eliptik şekillere bürünüyor. Bir yandan da canlı gibi büyümeye devam ediyor. Uzmanların açıklamaları bu yönde.

Dünyada bir başka benzeri olmayan bu taşlar; şimdilerde kasabayı görülecek yerler sıralamasında ilk sıralara taşımış durumda. (YÜRÜYEN taşlarla devamı 2/2’de)

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

15.09.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...