17 Mayıs 2024 Cuma

RASATTEPE’YE GÜNEŞ DOĞDU (2/3)

Şimdi her biri bir diğerinden özel olan kuleleri, taşıdıkları anlamları ile yakından tanıyalım.

İstiklal Kulesi, Aslanlı Yol’un hemen sağ başında yer alır. İç duvarlarına iki eliyle kılıç tutan ayakta bir genç ile kartal figürü; kabartma olarak işlenir.

Bu kulenin hemen önünde bizi yine özel olarak tasarlanan heykeller karşılar.

Kadın Heykel Grubu, yerel giysili üç kadından oluşur. Bereket sembolü başak dolu çelenk taşıyan iki kadından bir tanesi, ağladığı görülmesi diye eliyle yüzünü kapatırken; üçüncü kadın rahmet anlamında elini ileriye doğru uzatmış bir şekilde görülür.

Erkek Heykel Grubu ise yaşadıkları derin acıyı yüzlerinden okuduğumuz ağırbaşlı ve kuvvetli üç erkekten oluşur. Sağdaki miğfer ve kalın kıyafetiyle Türk askerini temsil eder. Hemen yanında elinde kitap tutan erkek, aydın Türk gençliğini yansıtır. Yerel giysiler içindeki üçüncü erkek ise bizlere Türk köylüsünü hatırlatır.

Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol’un sol başında yer alır. Duvarında kabartma melek figürü yanında şaha kalkmış bir at tasviri bulunur. Ayrıca kule duvarlarında Atatürk’ün özgürlük le ilgili sözlerine yer verilir.

Mehmetçik Kulesi, cepheye gitmek için evinden ayrılırken eli oğlunun omuzunda duran, gururlu Türk annesini ve Mehmetçiğini tasviren kabartma olarak yapılır. Ayrıca duvarına Atamızın Türk kadınları ve Mehmetçik hakkındaki sözlerine yer verilir.

Zafer Kulesi içinde Atamızın naaşını İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndan alıp Sarayburnu’nda donanmaya teslim eden top arabası bulunur. Duvarlarında Atatürk’e ait en önemli üç zaferin tarihleri ve zaferle ilgili sözlerine yer verilir.

Barış Kulesi’nin içinde Atamızın 1935 – 1938 yıllarında kullandığı Lincoln marka tören ve makam otomobilleri sergilenir. Duvar kabartmasında ise çiftçilikle uğraşan köylüler ve onları korumak için kılıcını uzatan bir askerin tasviri yer alır.

23 Nisan Kulesi, 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni temsil eder. Üzerinde günün tarihi yazılı belgeyi tutan bir kadın, diğer eliyle de meclisin açılışını temsilen bir anahtarla kabartma olarak resmedilir. Aynı zamanda kule içinde Atamızın 1936 – 1938 yıllarında kullandığı Cadillac marka özel otomobili sergilenir.

Misak-ı Milli Kulesi, Atatürk Müzesi’nin girişinde yer alır. Bir kılıç kabzasının üzerindeki dört elle kabartma olarak yapılır.  Ulus olarak birbirimize kenetlenmemizi sembolize eder. Ayrıca duvarlarındaki panolarda Anıtkabir’deki önemli törenlere ait fotoğraflar sergilenir.

İnkılâp Kulesi bambaşka bir görsel şölen için düşünülür. Çünkü burada Atamızın kıyafetleri sergilenir. Her biri bir diğerinden değerli olan bu kıyafetlerin hemen yanında; Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı, Atatürk’ün gerçek boyutlarındaki balmumu heykeli yer alır. Duvarlarını ise Atamızın inkılap ile ilgili sözleri süsler.

Cumhuriyet Kulesi, Sanat Galerisi’nin girişinde bulunur. Duvarlarını Atatürk’ün Cumhuriyet hakkındaki sözleri zenginleştirirken; kule içinde Manastır Askeri İdadisi, Sivas ve Erzurum Kongre binaları ile 1. TBMM binasının maketleri ve dönemin fotoğrafları yer alır.

Müdafaa-i Hukuk Kulesi, müdafaa-i hukuku temsilen; bir elinde kılıç tutan, diğer eliyle sınırları geçen düşmana geçit vermeyen bir erkek figürü kabartma olarak işlenir. Ayrıca kule içinde Harbiye Mektebi’nin maketi yer alır. Buna ek olarak kulede Atatürk ve Milli Mücadele temalı sergiler düzenlenir. (devamı 3/3’ te)

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

19.11.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...