13 Şubat 2025 Perşembe

EN ÇARPICI ÖRNEK (2/2)

Dünya genelinde yaşanan olumsuz şartların etkisi bir şekilde devam eder.

MS 541 yılında Mısır Nil deltasında veba salgını başlar örneğin.

Ticaret gemileri nedeniyle kısa sürede Avrupa’ya ulaşır. Kıtlık ile boğuşan halk bu sefer hastalıkların pençesinde kıvranır. Kaynaklar yaklaşık 100 milyon kadar insan kaybını not düşer.

Bir domino taşı gibi her şey birbirini tetikler. Dünya ekonomik olarak bu durumdan payını alırken; olayların etkisi uzun yıllar sürer.

Sonraki yıllarda bilim insanları 18 aylık o kabus dolu yılların sebebini öğrenmek için pek çok araştırma yapar. Ancak bir türlü çözülemez.

Ta ki 2018 yılına kadar.

Amerikalı Ortaçağ tarih profesörü Michael McCormick ile uluslararası üne sahip buzulbilimci, iklim bilimci ve kutup kaşifi olan Dr. Paul Andrew Mayewski; İsviçre'deki bir buzuldan aldıkları parçalar üzerinde yaptıkları inceleme sonunda elde ettikleri verileri bilimsel bir dergide yayınlar.

Rapora göre; 536 yılının baharında oluştuğu saptanan buz parçasında, iki adet mikroskobik volkanik cam parçacığı bulunur.

Bu sonuç da İzlanda veya Kuzey Amerika'da meydana gelen büyük bir volkanik patlamanın; gökyüzüne savurduğu yoğun kül ve sülfürün; neredeyse kuzey yarımkürenin tamamını bir örtü gibi kapladığı düşüncesini gündeme getirir.

Ardından karanlıkla başlayan soğuk hava dalgasının, yoğun volkanik sisi rüzgar eşliğinde Asya'ya kadar taşıdığını düşündürür.

Bu nedenle araştırmacılara göre M.S. 536 yılı yaşanacak en kötü yıllardan biridir.

MS 540 ve MS 547 yıllarında üst üste yaşanan volkanik patlamalarla ve aynı dönemde baş gösteren veba salgını, Avrupa'yı ekonomik durgunluğa sokar.

Bu zorlu dönem 640 yılına kadar yaklaşık 100 yıl devam eder.

Yapımız gereği doğanın hep aynı cömertlikte devam edeceğini sanırken; sadece bir yanardağın sebep olduğu 18 aylık karanlık.

Ardından yaşanan kabus dolu aylar, yıllar.

Yok olan canlar.

Anlaşılan o ki iklim değişikliği ciddiye alınması ve üzerinde titizlikle düşünülmesi gereken bir konu.

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

21.08.2024

Not: Bu çok özel konu hakkında bilgi sahibi olmama vesile olan Bilim Kulübü’nden Sn. Mustafa Deveci’ye teşekkür ederim.

Kaynaklar: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr; https://www.bbc.com; https://www.milliyet.com.tr; https://www.bbc.com.

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...