10 Ekim 2021 Pazar

İS ve KURUMA BULANMIŞ ÇOCUKLAR(1/2)

Teknolojinin henüz tam olarak gelişmediği yıllarda; insanlar ısınmak amaçlı yaktıkları şömine ve sobaların baca temizliğinde büyük sorunlar yaşar.

Şimdi sizinle paylaşmak istediğim konu tam da bununla alakalı.

Her şeyde olduğu gibi baca temizlemenin de kendi içinde bir tarihi olmuş.

Ama o tarihte yaşananlar maalesef gözyaşı ile yoğrulmuş.

İngiltere’de yaklaşık 200 yıl boyunca; evet yanlış okumadınız 200 yıl boyunca; minicik çocuklar zorla baca temizliğinde kullanılmış.

Hem de baca süpürgesi olarak.

İşte İngiliz çocuklarının 200 yıl süren kabus dolu yaşamları.

2 Eylül 1666 yılının Pazar günü Londra’da büyük bir yangın çıkar. Kentin neredeyse tamamını etkisi altına alan bu büyük felaket 5 Eylül Çarşamba gününe kadar sürer. Ve Londra, tarihindeki bu büyük yangından çok sarsıcı hasarlar alır.

Kayıtlar 13.200 evin, 87 mahalle kilisesinin, birçok resmî kurum binasının kül olduğunu belgelerken; kent sakinlerinin neredeyse yüzde sekseninin bu yangında evini kaybettiği anlaşılır.

Bacasız, açık ocak ve şöminelerle dolu tahta evleri, geceleri mumlu aydınlatmaları ve yanıcı madde dolu depoları nedeni ile aslında yangınlar; o ana kadar Londra'da oldukça alışılmış olaylardandı.

Ancak felaketin Londra'ya ve halkına etkileri bu denli ağır olunca; yetkililer, böylesi büyük yangın afetinin bir daha yaşanmaması adına; kenti yeniden güvenli binalarla imar etmeye girişir.

Ahşap binalar yasaklanır. İnşaat yönetmelikleri yeniden düzenlenir.

Mevcut ev bacalarının eskisine oranla daha dar (ortalama 45cm) olarak inşa edilmesi kararlaştırılırken; düzenli baca temizliği yapılması zorunluluğu getirilir.

Böylelikle başlayan baca temizleme işinde çalışan ustalar, büyük bir kabusun fitilini ateşler. Çünkü baca süpürgesi olarak kimi kullanacaklarını en başından belirlemişlerdir.

Önce yoksul bölgelerde yaşayan ailelerin 6 yaşına bile varmamış minicik çocukları çırak olarak satın alınır. Yoksulluk dar boğazında kıvranan ailelerden işin gerçeği saklanır.

Böylece çocuklar is ve kurum dolu bacalarda köle olarak çalıştırılmaya başlanır. (devamı 2/2’de)

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

30.06.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...