8 Haziran 2023 Perşembe

YALNIZ KULENİN SIRRI (1/2)

Mitlere bile konu olan ve tarihi akış içinde büyüsünü koruyan efsanevi Kız Kulesi’nin çoğumuzun bilmediği, iddia dolu sırlarında sıra.

Bu sırrın ortaya çıkışı günümüz tarihine rastlıyor.

Bir İngiliz antika eser koleksiyoneri.

Arapça yazılmış gizemli bir defter.

Bir mahzen.

Gözlerden uzak bir geçit.

Devamında bir mağara.

O karanlık yerde inşa edilmiş bir bina.

Kapalı demir kapağı açacak bir anahtar.

Nihayetinde İstanbul’un altında hayat bulan bir labirent yapı.

Deniz tabanındaki tüm bu sırlar, Kız Kulesi’nin altından geçen gizemli tünelde gün yüzüne çıkıyor.

Nasıl mı?

Tarihler 1960 yılını gösterdiğinde, moleküler biyolog, fizikçi ve aynı zamanda ünlü bir koleksiyoncu olan Francis Harry Compton Crick’in yolu oldukça gizemli bir adamla kesişir.

Hiç beklenmedik bir anda Sir Francis Crick’in köşküne kadar gelen bu adam; bozuk aksanı ile elindeki defteri satmak istediğini söyler. Kendisine uzatılan defteri şaşkınlık içinde alan Sir, içeriğine kısaca göz atar. Bir takım teknik çizimlerin ve Arapça harflerle yazılmış notların olduğunu görür. İlk başta pek üstünde durmak istemese de; gizemli adamın ısrarına dayanamaz. Başından savmak için çok az bir para ödeyerek defteri satın alır.

Birkaç gün sonra defteri dikkatlice yeniden incelediğinde kendisine oldukça tanıdık gelen çizimlerin Kız Kulesi'ne ait olduğunu görür.

İçinde başlayan merak ve heyecan duygusu ile kule hakkında bulabildiği tüm dokümanları inceler. Karşılaştırma yapabilmek için defterdeki notları tercüme ettirir. Ardından tüm çizim ve yazıları var olan bilgilerle karşılaştırır.

Okudukça ve araştırdıkça heyecanı artar. Çünkü notlarda Kız Kulesi mahzeninde aşağıya inen bir geçitten bahsedildiğini fark eder. Üstelik geçidin, eski bir mağara içine yapılmış başka bir yapıya açıldığını hayretle görür.

Notlarda geçidi açacak olan anahtar detaylı olarak tarif edilirken, deniz altında yer alan bu yapının bazı odalarında su gücü ile çalışan antik mekanizmanın varlığından bile söz edilir.

Gizemli adamın getirdiği defterdeki o bilgilerle başlayan araştırmalar; o günlerde Sir Francis Crick’in neredeyse tüm hayatı olur.

Heyecanla daha çok bilgi öğrenme merakı ve varsa sırrı çözme isteği üzerine; önce köşküne gelen ve Arap olduğunu düşündüğü adamı araştırır. Saygınlığı ve statüsü sayesinde adam hakkında arama emri çıkarttığı halde bulamaz.

Merakı o denli ağır basar ki Kız Kulesine gidip bizzat inceleme yapmak isteği kaçınılmaz olur. Ama önce notlarda detayları verilen anahtarı bir demir ustasına yaptırmalıdır.

Anahtarı eline alır almaz; sıcak bir Ağustos günü, yardımcısı ile beraber İstanbul’a doğru yola çıkar.

Bağlantıları sayesinde dönemin Türk hükümeti ve İngiltere’nin Türkiye büyükelçiliği ile irtibata geçer.

Sonunda mimari inceleme yapmak kaydıyla 5 gün izin almayı başarır. Hazırlıklarını yapar ve yanlarına verilen koruma memuru ile beraber kuleye ilk adımını atar.

Beraberce etrafı dolaşırlar. Notlarda kule tabanında olduğu belirtilen girişi ararlar.  Ancak söz edilen yerde sadece kocaman bir kaya parçasından başka bir şey göremezler. (devamı 2/2’de)

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

07.03.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...