25 Mayıs 2023 Perşembe

YALNIZ KULE (3/3)

Bizans İmparatoru’nun hamile eşi, günler sonra dünyalar güzeli bir kız çocuğu dünyaya getirir. Bu habere çok sevinen kral, bu özel günün her yıl törenlerle kutlanmasını ister. Kızının geleceği ve eğitimi için ülkenin en bilgin kişilerini davet eder.

Bilginlerin yaşlısı, İmparator’a kızının on sekizinci yaşına basmadan zehirli bir yılan tarafından sokulacağını ve öleceğini söyler.

Bu duruma çok üzülen İmparator bunun gerçek olmaması için denizin ortasındaki küçük kuleyi onarır ve kızını oraya yerleştirir. Kulede tek başına yaşamaya başlayan Prensesi ziyarete sadece kendisi gider.

Prenses yıllarını orada tek başına geçirirken; her gün saraydan kendisine gönderilenlerle oyalanır.

Aradan yıllar geçer ve prensesin on sekizinci yaş günü yaklaşır. Babası kızını mutlu etmek için çok sevdiği üzümlerden bir sepet yaptırır. Gelin görün ki kader ağlarını çoktan örmüştür. Prenses kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan yılanla zehirlenir. Oracıkta hayatına veda eder.

Kızının ölümüne çok üzülen babası kaderden kaçılamayacağını anlar. Ancak yine de kızını toprağa koyarsa yılanların onu rahat bırakmayacağı endişesi ile bedenini mumyalatır. Pirinçten yaptırdığı bir tabuta koydurur ve Ayasofya’nın girişine defnedilmesini sağlar.

Günümüzde hala Ayasofya’da bulunan tabutla dikkat çeken ilginç ayrıntı ise üzerinde halihazırda görülen iki adet yılan deliğidir.

Yani rivayet odur ki; kehanete karşı gelen İmparator yılanlar tarafından yine cezalandırılmıştır. Bu nedenle tabuta dokunmak ve açmak yasaklanır. Eğer uyulmaz ve açılırsa; Ayasofya’nın büyük bir gürültü ile sallanmaya başlayıp şehri yılanların istila edeceği kulaktan kulağa anlatılarak günümüze dek gelmiştir.

İşte efsaneler ve Kız Kulesi ile ilişkilendirilen pek çok öykü.

Yazıma konu olan bu sözlü edebiyat hazineleri; taşıdığı efsanevi büyü nedeniyle bizleri farklı düşündürse de; hepsi o minicik ada üzerindeki YALNIZ KULE’nin marifeti.

Aslında oldukça uzun süren araştırmalarım neticesinde paylaşmak istediklerim bu yazımla sınırlı kalmıyor, bir sonrakinde YALNIZ KULENİN SIRRI ile devam ediyor. Kaçırmayın derim.

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

08.02.2023

Kaynaklar: https://tr.wikipedia.orghttps://www.rehbername.com; https://www.aydinlik.com.tr; https://www.arkeolojikhaber.com; https://www.flypgs.com; https://www.neredekal.com.

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...