20 Ağustos 2024 Salı

İNANIŞ BU YA


‘’Senelerce, senelerce evveldi;

Bir deniz ülkesinde… ve belki de birbirine aktardığım defterlerin hepsinde bu şiir vardı:

Senelerce, senelerce evveldi;

Biz seninle orada, o deniz ülkesinde tanıştık uzak denizler, uzak yakınlıklar içinde bir Kadırgada iki korsan

Tarih yarın, ütopya dolu sandıklar arasında birbirimizi yaralarından tanıdık.

Dışı korsan, içi iç denizlerde yaşayan çocuklardık.’’

Der ünlü şair Murathan Mungan ‘’ Kadırga’’ isimli şiirinde.

Denizi çok seven birisi olarak ben de bu şiirle başlamak istedim yazıma; çünkü bu yazım bir deniz ülkesine ait.

Gelin beraberce yeterli kara parçası olmadığı halde denizle adeta dans eden ve buram buram deniz kokan bu ülkeye gidelim.

Hollanda’ya.

Denizde yaşayan, denizle bütünleşen bu ülkede öyle ilginç bir halk kahramanı var ve öyle enteresan bir efsaneye inanmışlar ki paylaşmadan geçemedim.

Bu halk kahramanı küçük bir erkek çocuğu.

İsmi Peter.

Rivayete göre, ülkeyi denizden ayıran sette açılan bir deliği parmağıyla tıkayıp; Hollanda'yı büyük bir sel afetinden kurtarıyor.

Evet, okuyunca insanı gülümsetiyor ama başta da dediğim gibi sadece rivayet. Gelin görün ki ülkede yaşayanların hemen hepsi buna inanıyor.

Hollanda Avrupa kıtasının batısında yer alıyor. Kuzeyi ve batı kıyıları, Kuzey Denizi'ne açılıyor. Kara tarafından Belçika ve Almanya ile komşu.

Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altında olduğu için, yıllar içinde aldığı derslerle artık su ile dans edebilir hale gelmiş. Araya da bir efsane sıkıştırmışlar hepsi bu.

Hollanda’nın yüzölçümü 41 bin kilometrekare. Bizim Konya’mızdan az büyük. Üstelik coğrafi konumu gereği, ülke toprakları deniz seviyesinin altında olduğu için uzun yıllar önce denizle olan dansına başlamış.

Bir ülke toprağının ve onu işlemenin ne kadar önemli olduğunu bildikleri için, kadere boyun eğmemişler. Ellerindeki azıcık toprakla yetinmeyip, attıkları her adımda topraklarını artırmanın yollarını aramışlar. Bunu yaparken doğayı karşılarına değil tam yanlarına almışlar. Deyim yerindeyse doğa ile el ele verip ülkeyi tam bir tarım cenneti yaparken, inşa ettikleri yollar, setler, limanlar, rüzgar enerjisiyle çalışan değirmenler sayesinde zor olanı başarmışlar.

Geçen yıllar içinde gelişen teknoloji sayesinde bunu fazlasıyla da başarmış bir ülke Hollanda.

Kuzey denizinin ve dalgalarının yıpratıcı etkisinden korunmak amacı ile mendirekler yapmışlar. Yani denize açık kısmında bir dalgakıran kapalı tarafında ise bir iskele işlevi gören, kısmen su altında yapılar inşa etmişler. Bununla beraber denizin karaya girip nehirlerle birleştiği bölgelere koydukları baraj sistemleri ile insanlarını güven altına almışlar.

İşte efsane, bu barajlardan birinde geçer.

Hikayede ne kadar gerçeklik payı vardır bilinmez ama efsanedeki o küçük erkek çocuğu bir halk kahramanı olarak anılır.

Çok eski yıllarda yapılan bir baraj duvarında oluşan çatlağı görmüş ve söylentiye göre parmağı ile oradaki çatlağı tıkamış. Yardımına birileri gelene kadar o durumda beklediği, soğuk havada çok üşüdüğü halde yerinden kıpırdamadığı, böylece çatlağın büyümesine engel olduğu söylenir.

İsmi Peter olan bu minik halk kahramanına ait minik heykeller ülkenin bazı yerlerinde satılır. Gelin görün ki kulaktan kulağa neredeyse dünyaya yayılan bu efsanedeki isim, Amerika’ya ulaştığında itirazlara rağmen Hans olarak değiştirilir.

Ve Hollanda'nın bu küçük halk kahramanı 1910 yılında Amerika’da çekilen sessiz kısa film draması ile tarihteki yerini alır.

Günümüzde toprağına, suyuna ve tohumuna sahip çıkan bir ülke Hollanda.

Bu arada ilerleyen yıllar içinde, oluşturulan barajların deniz ekosistemi üzerinde oluşan olumsuz etkilerini görüp; yeni projelerle bozulan dengeyi yeniden sağlamanın yollarına yoğunlaştıklarını da eklemeden geçmemek lazım diye düşünüyorum.

Tüm bu gayretlerle de et, süt, kesme çiçek, çiçek soğanı ve tohum gibi birçok tarım ürünü üretiminde dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor.

Ne diyelim darısı verimli toprakları ile doğuştan adeta cennet olan bizim güzel ülkemize.

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

29.05.2024

Kaynaklar: https://www.ekoiq.com; https://tr.euronews.com; https://tr.euronews.com.

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...