26 Şubat 2017 Pazar

BEYNİMİZ GÜÇ KAZANSIN

Daha sağlıklı bir beden ve daha güçlü bir beyine sahip olmak hepimizin arzusu. Çünkü bu güzel ikili sağlıkla ışıldadığında, hayata bakışımız ve mutluluğumuz katlanarak artıyor.

Yaşam boyu; edindiğim tecrübelerin de katkısı ile elbette; hep olumlu olmanın yollarındayım. Bu yollarda bir çocuk heyecanıyla koşuyorum adeta. Bazen düşüyorum, dizlerim kanıyor tıpkı yaramaz bir çocuk gibi, ama vazgeçmiyorum. Bazen de o sivri taşları ustalıkla atlıyor ve içimdeki çocuğu gülümsetiyorum.

Duygularımı dile getirirken kullandığım kelimeler benim elimdeki rengarenk balonlar adeta.

Çoğaltıp çevremdekilere dağıtmak ise bambaşka bir keyif.

Bu balonların içinde kıpkırmızı SEVGi balonum ve pembenin albenisine bulanmış AŞK balonum var. Onlar benim vazgeçilmezlerim.

Nasıl da doğru bir yolda olduğumu elime tesadüfen geçen bir kitapla anladım. Orijinal ismi ‘’Words Can Change Your Brain’’ yani “Kelimeler Beyninizi Değiştirebilir’’.

Yazarları Dr. Andrew Newberg ile Mark Robert Waldman. Bir nörobilimci ile bir iletişim uzmanının ortak çalışmasıyla hayat bulmuş bu kitap.

TEK bir OLUMLU KELİME bile, hiç ummadığımız etkiler yaratıyor beynimizin içinde.

Doğru kelimeleri kullanmayı alışkanlık haline getirmek, yılların alışkanlıklarını yıkmak kolay değil. Ancak ağzımızdan çıkan her kelimeye dikkat ederek, farkındalığımızı devreye sokarak; bunu başarmamız mümkün.

Endişe, korku, öfke ya da kızgınlık hallerinde daha sık kullanır olduğumuz negatif kelimeler ise; beynimizde çalan alarm sinyalleri adeta. Mantıklı düşünmemizi sağlayan kapıları kapatıyorlar. İşte o anlarda biz, biz olmaktan çıkıyoruz. Sonradan yaptıklarımızı düşününce şaşırıyor, pişman oluyor hatta utanıyoruz. Öyle değil mi?

Oysaki olumlu kelimeler arttıkça ve bir alışkanlığa döndükçe; beynimiz güç kazanıyor ve gelişiyor.

Daha önce hiç olmadığımız kadar açık algıya sahip oluyoruz.

Ön yargılardan kurtuluyoruz.

Bu olumlu durum beynimizin her yanına dağılıyor.

Zaman geçtikçe daha ılımlı, olgun, tutarlı, kaliteli ve saygın davranışlar bizim vazgeçilmezimiz oluyor.

Böylesi davranışların çoğaldığı, sevgi dolu bir toplum hepimizin en güzel düşü değil mi?

Peki beynimize güç kazandırmak bu kadar basit mi?

Evet basit.

İşte ispatı.

35 ile 54 yaş aralığındaki bir grup denekten; 3 ay boyunca her gün hayatlarında yolunda giden 3 noktayı not etmeleri isteniyor. Amaç farkındalıkla, eski alışkanlıkları yıkmak. Yeni ve doğru olanlara yer açmak.

Deneyin son günlerine doğru, tüm deneklerin depresyondan uzaklaştığı ve kendilerini gerçekten mutlu hissettikleri gözleniyor.

Peki bizim onlardan ne farkımız var. Bence çok daha iyisini yapabiliriz. Ne dersiniz?

Sahip olduğumuz her güzel şeyi paylaşıp, çoğalmasına izin verdiğimizde, kendimize saklayıp, gizleyeceğimize; gönülden vermenin tadını aldığımızda da hep beraber zenginleşeceğiz. Bunu unutmamak gerek.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

26.01.2017

Kaynaklar: https://www.amazon.com/Words-Can-Change-Your-Brain; http://psychcentral.com;  Eileen Caddy- Opening Doors Within. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...