18 Şubat 2026 Çarşamba

GÖLGEDEKİ KADIN (4/4)

Oysa ki Catherine, anne olmasının yanı sıra bir yazar, çok yetenekli bir oyuncu, mükemmel bir aşçı ve harika bir seyahat arkadaşıdır.

Gelin görün ki eşinin kilo almasından hoşlanmayan Charles Dickens, yuvasından iyice soğur. Mutsuz olduğunu ileri sürerek yatak odasını ayırır.

Yeni kız arkadaşlar edinmeye ve hayatını istediği gibi yaşamaya devam eder. Tam bu sıralarda eşinin kız kardeşi Georgina ile de ilişkisi olduğuna dair söylentiler ortaya çıkar.

Tüm bu yaşananlar on çocuklu ailenin zaten sarsılan temelini iyice yaralar. Kendi içinde bölünmüş olan ailenin içine düştüğü öfke dalgası çocuklar dahil herkesi etkiler.

1858 yılında boşanmaya karar verirler. O dönemlerde bu iş hayli zor olduğu için aralarında bir anlaşmaya varılır.

En büyük çocuk annesini tercih ederken, diğer 9 çocuktan 8 tanesi yazar babalarında kalır.

Ancak Charles Dickens hakkındaki skandal ve imalı dedikodulara karşı; zaman zaman verdiği gazete röportajlarında ya da arkadaşlarına yazdığı mektuplarda; hep kendisini savunurken, maalesef eşini yerden yere vurur.

Fiziksel görünümünden tutun da anneliğine, hatta kadınlığına kadar tüm detayları; kendi bakış açısıyla satırlara dökerken, gölgedeki kadını adeta karanlığa mahkum eder.

Nihayetinde Charles Dickens, 8 Haziran 1870 yılında şöhretinin zirvesindeyken hayatına veda eder.

Catherine ise yaşadığı acı ve üzüntüler sonucu yakalandığı kanser hastalığı ile fazla mücadele edemez. 22 Kasım 1879 yılında bu dünyadan ayrılır.

Ölüm döşeğindeki son vasiyeti ise; eşinin ona hitaben yazdığı mektup koleksiyonunun British Museum'a verilerek yayınlanması ve dünyanın bir zamanlar ne kadar sevildiğini bilmesi olur.

Mektuplar tam yirmi yıl sonra, otuz yıl boyunca sergilenmemeleri şartıyla müzeye teslim edilir. Ancak sonraki yıllarda bu süre çeşitli gerekçeler ileri sürülerek uzatılır.

Sonuçta son istek yerine getirilmez ve mektuplar yayınlanmaz.

Bir asırdan fazla bir süredir ötekileştirilmiş ve sıkıcı, hantal bir eş olarak yanlış hatırlanmış Catherine’nin öyküsü; belki de madalyonun diğer yüzüdür.

Yorumu sizlere bırakıyorum.

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

05.09.2025

Kaynaklar: https://spartacus-educational.com; https://www.bbc.com; https://en.wikipedia.org;  http://www.dickenslit.com; https://tr.wikipedia.org; https://dickensmuseum.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...