11 Mart 2020 Çarşamba

GÖZ KIRPAN MUMYA



Çok tanrılı dinlerden günümüze uzanan bir gelenek mumyalama. Her medeniyette farklı modeller ve teknikler uygulanmış. Tek bir amacı var; yaşama veda eden bir bedeni korumak, doğal şartlarla çürümesini önlemek.

Mısır medeniyetinin bu alandaki ünü tartışılmaz elbette; ama biz bugün Güney İtalya’da, Sicilya’nın en renkli liman şehirlerinden biri olan Palermo’ya gidiyoruz.

Buradaki Capuchin manastırının altı, 8000 mumyaya ev sahipliği yapıyor. Dünyaca 
ünlü Capuchin Yer altı Mezarlığı’ndaki bu çok sayıdaki mumya son derece iyi korunmuş ve günümüze kadar gelmiş.

Ancak içlerinden bir tanesi var ki son yıllara kadar gizemini korumuş. Neredeyse 90 yılı aşkın bir süre mumyayı gören ve inceleyenlerin odak noktası olmuş. Araştırmacıların kafasını meşgul etmiş. Mumyanın gözlerini açıp kapattığına ve hatta yaşadığına bile inanılmış.

Bu özel mumyanın nasıl yapıldığı ve kime ait olduğunu sizler de benim gibi merak ediyorsanız; gelin satır aralarında beraberce kaybolalım.

Mumya iki yaşında dünyalar güzeli bir kız çocuğuna ait.

İsmi Rosalia Lombardo.

İtalyan general Mario Lombardo'nun kızı.

Rosalia 1918 yılında Palermo’da doğar.

Maalesef sadece iki yıl yaşar. Geçirdiği ağır grip nedeniyle 1920 yılında yaşama veda eder.

Çok sevdiği kızının ölümünden fazlasıyla etkilenen ve belki de kabullenemeyen babası onu ölümsüzleştirmek ister. Bu düşünceyle Siicilya’da yaşayan zamanın ünlü mumya ustası doktor Alfredo Salafia’ya baş vurur.

Elbette verdiği kararın yıllarca insanların kafasını gizemle kurcalayacağını, küçük kızının neredeyse herkes tarafından tanınacağını o yıllarda düşünemez.

Alanında yaptığı çalışmalarla tanınan doktor babanın isteğini kabul eder. Hemen çalışmalara başlar.

Kızın bedenini çürümeye karşı korumak amacıyla özel bir karışım hazırlayıp enjekte eder. Ne ilginçtir ki formülünü kimselerle paylaşmaz. Sırrı kendisiyle beraber yok olup gider.

Aradan geçen yıllar içinde konuyla ilgilenen pek çok bilim insanı bu sırrın peşine düşer. Çünkü o zamana kadar kullanılan hiçbir teknik bu denli başarılı olmaz. İç organları dahil kızın bedeni adeta yıllara meydan okur. Dünyanın en muhteşem görünümlü mumyası olarak da tarihe geçer.

Hala yaşıyormuş gibi görünen mumya doksan yılı aşkın süredir o mahzende, ahşap bir kaide üzerine yerleştirilen cam bir tabutun içinde.

Sarı bukleli saçları, yüzündeki tatlı huzurlu tebessümü ve hafif aralıklı gözleriyle gören herkesi etkilemeye devam ediyor.

‘Sleeping Beauty – Uyuyan Güzel’ olarak anılan Rosalia’nın mekanında adeta canlı gibi uyuyan görüntüsü şüphesiz onu eşsiz bir mumya yapıyor.

Kendilerini mumyanın gizemini çözmeye adayan bilim insanları arasında yer alan; 
Palermo Üniversitesi arkeologlarından Piombino Mascali bir şekilde doktorun saklı notlarına ulaşır. Oradaki formülleri inceler ve sır olan karışımı çözer.

Bu arada formülün bulunma zamanının da oldukça manidar olduğunu belirtiyor uzmanlar. Çünkü yıllara meydan okuyan mumyada görülen ufak tefek olumsuz değişiklikleri önlemek için el yazması notlar tam zamanında imdada yetişir. Gerekli düzeltmeler anında yapılır ve mumya yeniden korumaya alınır.

Bununla beraber yer altı mezarlığında yapılan sayısız araştırma ve çekilen fotoğraflar da sonuç verir. Rosalia’nın her 60 saniyede bir nasıl göz kırptığı aydınlığa kavuşur. 
Durum aslında cam tabutun yanlarından yansıyan ışık oyununun yarattığı bir algıdan ibarettir. Küçük kızın gözlerinin hafif aralık bırakılması da bu algıyı kuvvetlendiren bir neden olur elbette.

Ne diyelim huzurla uyusun güzel Rosalia Lombardo.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

26.11.2019



1 yorum:

  1. Ne güzel... Onun resmini görmüştüm... Ruhun ölümsüz olduğunu biliyorum ama, onun bedeni de ölümsüzleşmiş... Harika! Ve sana kucak dolusu sevgiler canım ...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...