11 Eylül 2012 Salı

KALİTENİN GÜCÜ


Kalite… ben bu kelimeyi çok severim. Sıfat olarak bir ismin önüne geldiğinde ona güzel bir albeni kattığına inanırım. Kaliteli bir yaşam, kaliteli bir birliktelik, kaliteli bir ömür, kaliteli bir gün, kaliteli bir saat ya da AN, kaliteli bir hizmet, kaliteli bir ürün,…

Kelime anlamı olarak araştırdığımızda bakın kalite nasıl tanımlanıyor. ‘’Kalite: belli standartlara uyan, güzel, gelişmiş, gibi sıfatların ötesinde ‘’beklentileri aşmak’’. Yani olduğu gibi bırakmamak, sürekli geliştirmek bir nevi. Durağan kalıplaşmış bir kavram değil, tam tersine alabildiğine dinamik bir kavram.

Kalite hayatımızın her alanında var; kullandığımız ürünlerden, seçtiğimiz hizmete kadar aklımıza gelebilecek her alanda. Ama kaliteyi yaşama taşımak, duygularımıza, davranışlarımıza, paylaşımlarımıza, kısacası hayatımızın her anında yaşayıp hissetmek bambaşka bir güzellik bence.

Uzun olması gerekmez, günler ya da saatler sürmesi… öyle bir AN vardır ki yaşanan değme saatlere bedel olur. Kalitesini, size kattıklarını, içinize yaydığı o güzel enerjiyi ömür boyu unutamazsınız. Tabii bunun farkında olabilmek, o ANa sımsıkı sarılmak ve değerini bilmek kaydıyla. Kalitesiz geçecek uzun günlere yeğlerim ben kaliteli geçireceğim birkaç saati. Unutamayacağım AN’larım olur onlar. Bundan daha güzel bir birikim olabilir mi hayatımızda?

Elimizdeki en kıymetli hazineyi, zamanı kaliteli geçirebilmek adına olsun tüm çabamız. 
Sevdiklerimize, çocuklarımıza, arkadaşlarımıza, dostlarımıza ayırdığımız kaliteli zamanlar… Sevgi ve saygı da bile kaliteli bir duruşun izleri varsa tadına doyum olmuyor, öyle değil mi sizce de? Yoksa çok mu abarttığımı düşünüyorsunuz bilemiyorum ama ben kaliteyi çok önemsiyorum. Kaliteli uyku uyuyan, sabaha kocaman tebessümlerle kalkan bir insanın mutluluğu, huzuru ve dinginliği kim de var ki, sorarım size? Ya da kaliteli bir yemek sonrası içinize yayılan o tatlı mutluluğun… Kaliteli, sevgi ve paylaşım dolu bir sohbetin… sonuna kadar değdiğine inanırsınız o iç huzurunuzla ki önemli olan da budur.

Kalitenin sanıldığı gibi parayla pulla maddiyatla da ilgisi yok aslında. Kalite hayata bakışımızla, onu yaşayış ve algılayış bicimizle ilgili. Sevginin ayrılmaz ikilisi saygıyı korumakla var olan ve tercihi tamamen bize ait bir durum. Bazen suskun kalmak kalitenin bir göstergesidir, bazen konuşmak… Kaliteli bir yaşam asaletin, hanımefendiliğin ve beyefendiliğin yolunu açar. Siz kaliteli yaşamı kucakladığınızda; aldığınız nefesten, yediğiniz yemeğe, seçtiğiniz arkadaş meclisinden, gezdiğiniz yerlere, irtibat kurduğunuz kişilerden, tavır ve davranışlarınıza kadar aklınıza gelebilecek her şeyde kaliteyi arar, yakalar, bulur ve hem kendinize hem de çevrenize yaşatırsanız; değmeyin keyfinize.

Düşünceleriniz kaliteli olmalı. Beyin kıvrımlarınız gereksiz şeyler yerine, az ama özde kıymetli düşüncelerle dolmalı. Buram buram sevgi kokmalı, saygının tılsımlı dokunuşları hissedilmeli. Gözlerimize ve tebessümlerimize bu güzelliğin ışıltıları yansımalı. Keza konuşurken seçtiğiniz sözcükleriniz. Naif, içten, samimi, belki biraz  mesafeli ama uzak değil, her daim sımsıcak. Tavrınız, hareketleriniz, tebessümleriniz karşınızdaki kişinin kalbine işlenmeli nakış nakış. Bütün de kendimize olan sevgiyi çevremizdekilerle paylaşırken hayatın her adımında kullanabilmeliyiz kaliteyi. Daha huzurlu, daha mutlu ve daha umutlu yaşamak adına.

Kısacası, kalitenin bir yaşam felsefesi haline getirilip özümsenmesi çok önemli. Bunu başardığımızda, çevremizle paylaştığımızda ve çocuklarımıza birer ayna olduğumuzda; suya düşen bir damlanın hareleri gibi yayılır bu güzel enerji. İnsanın sürekli kendisini geliştirmesi, bunun için çabalaması ve paylaşması yaşamdaki en büyük ilkemiz olmalı bence.

Kalitenin yaşamımıza ve etrafımıza güzel renk hareleri katması dileğimle…

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

19.08.2012

1 yorum:

  1. Belgin Ablacığım, yüreğinize sağlık.. Kalite; yaşamın her yönünde karşımıza çıkar. İş yaşamında kalite, düşüncelerde kalite.. Derler ye çoğu zarar azı zarar, en iyisi kararında ve dengesindedir. Denge sağlanırsa kalite de sağlanır.. Dürüstlük, doğruluk olmalıdır.. Kaliteli yaşama merhaba..

    Murat ARSLAN

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...