10 Ekim 2018 Çarşamba

ŞEHRİN SÖZCÜKLERİ


‘’Her şehrin onu ve orada yaşayan çoğu insanı tanımlayan bir sözcüğü var.  Bir şehri ve insanlarını anlamanın sırrı bu sözcükleri öğrenmekten geçiyor.’’ diyor ‘Ye Dua Et Sev’ isimli romanında Amerikalı kadın yazar Elizabeth Gilbert.
Ve devam ediyor;

‘’Eğer herhangi bir yerde yanınızdan geçmekte olan insanların düşüncelerini okuyabilseydiniz, birçoğunun aynı düşüncelere sahip olduğunu görebilirdiniz. 
Çoğunluğun düşünmekte olduğu şey her ne ise, işte o şehrin sözcüğü de odur. Ve eğer sizin kişisel sözcüğünüz şehrin sözcüğü işe örtüşmüyorsa, o halde siz gerçekten o şehre ait değilsiniz.’’

Ben sevdim bu cümleleri. İtiraf etmem gerekirse şimdiye değin şehirleri ve dahi yaşayanlarını en doğru ifade eden sözcükler üzerinde hiç düşünmemiştim.

Hadi gelin birkaç ülke ve şehrin sözcüğüne bakalım.

Örneğin New York’un sözcüğü ELDE ETMEK.

Los Angeles’ın BAŞARMAK.

Stockholm’un UYMAK.

Napoli’nin KAVGA.

Roma’nın sözcüğü SEKS.

Vatikan’ın ki GÜÇ.

Bu satırları yazarken dünya güzeli İstanbul’umuzu düşündüm. Ona uygun tek bir sözcük yok sanki. Bilmem bana hak verir misiniz ama; gündüz başkadır İstanbul, gece bir başka. Gecesi için EFSUN olabilir. Gündüz içinse GÜZELLİKLER İÇİNDEKİ 
KAOS belki.

Şu anda yaşadığım yer olan minik Ege beldesi Sığacık’ın ismi zaten konmuş. 

Sakinliğin ve huzurun alt yapısını oluşturan YAVAŞLIK.

Dünyanın en yavaş beldesi ödülünü alan Türkiye’deki ilk yer.

Simgesi de kocaman pembe renkli, şirin bir salyangoz.

Seviyorum burayı, özellikle insanlarını. Ama size bir sır vereyim mi? Benim yapım hiç de yavaş değil. Dolayısıyla bu beldeden ve sevgi dolu insanlarından öğreneceğim çok şey var diye düşünüyorum.

Buradaki ilk arkadaşım çok şirin bir kadın. Kızıl saçları, güzel yüzü, sıcaklığı ve sevgi dolu kalbiyle mutlu ediyor yanındakileri. Ama hareketleri, yapısı, davranışları yaşadığı yerle o kadar zıt ki. Daha önce hiç hiperaktif bir arkadaşım olmamıştı. Ben de hızlıyımdır ama o beni geçti. Onun yanındayken yaşam saati çok daha hızlı çalışıyor sanki. İşte ona en uygun kelime bence YERİNDE DURAMAYAN güzel.

Güzeller güzeli yurdumuz için MERHAMET ilk aklıma gelen oldu.

Bize cennet vatanımızı armağan eden ve güzellikler içinde yaşamamıza vesile olan ATATÜRK’ümüz içinse tek bir kelime yetmez elbette. ASİL, ZARİF, IŞILTI DOLU, ZEKİ, ÇALIŞKAN, İLERİ GÖRÜŞLÜ, AZİMLİ, CESUR, KAHRAMAN … ve daha niceleri.

Şimdi sözcükler arasında sörf yapıp kendimizi en iyi anlatan sözcüğü seçelim mi?

İnanın hiç de kolay değil, insanın kendi özelliklerini tek bir kelime ile tanımlaması. Belki aklımıza gelen sözcükleri eleyerek doğruya yakın olanını bulabiliriz.

Eğer yanıtı hemen bulamıyorsak kendimize zaman tanımak en doğrusu. Çünkü hiç beklemediğimiz bir gün, bizi heyecanlandıran o sözcük kendiliğinden gözümüzün önünde belirecek. Hele hele bir kitap tutkunu iseniz işiniz çok daha kolay. Her gün gözünüzün önünden geçen yüzlerce sözcükten bir tanesi kalbinizi ısıtacak. Ben buna eminim.

Ben kendimden yola çıkıyorum. Yeni şeyleri öğrenmeye olan hevesim o kadar çok ki BİLGİ TUTKUNU olabilirim mesela. Yine de beni en doğru ifade eden sözcük sanırım oldum olası NET olmam. Zaten ismimin manası da böyle değil mi? 

Peki ya sizler? Kendinizi anlatan bir sözcük bulabildiniz mi?

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

06.08.2018



1 yorum:

  1. İlk aklıma gelen "hercai" kelimesi oldu.Bir şeyi merak edip hevesle başlayıp çabuk sıkıldığım için. Sonra sevgi dolu baktığımı gözlerimin ışıldadığını söylerler. Sevgi diğer kelime . Öğrenme tutkusu 3. kelime:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...