9 Mart 2019 Cumartesi

CERCA TROVA - ARARSAN BULURSUN (2/2)



Bu sarsıcı iddia ile beraber tüm sanat dünyası ve ressamlar, gözlerini Vecchio 
Sarayına, Giorgio Vasari tarafından yapılan ‘Marciano Savaşı’ isimli esere diker. Seraci’nin gördüğü, onların ise bakıp da es geçtiği o detay nedir?

Gerçekten de kanlı meydan savaşının tüm vahşetini anlatan duvar resminin yukarılarında, yeşil bir flamanın üstünde minicik bir not vardır.

Orada  "cerca trova - ararsan, bulursun’’ yazmaktadır.

Peki bu ne anlama gelir?

Maurizio Seracini ve ekibine göre bu bir ipucudur. Zamanında bu savaş resmini yapan Vasari tarafından, detay olarak resme eklenmiştir. Ve herkese bir şeyler anlatmaya çalışmaktadır. Bu nedenle duvar resminin arkasına mutlaka bakılmalıdır.

Gelin görün ki Seracini söz konusu eserin bulunduğu duvarın arkasına bakma iznini yıllar sonra, ancak almayı başarır.

Vasari'nin eserine zarar vermeden duvarın arkasındaki resme ulaşmak için hayli teknik bir yol izlenir. Duvar resminin üzerine, tıpta kanser hastaları için kullanılan bir uygulamadan yararlanılır. Hassasiyetle açılan altı küçük delikten; ucunda ışıklı kamera olan teller geçirilir. Ve sonunda Da Vinci'nin en önemli eserleri arasında gösterilen kayıp "Anghiari Savaşı" resmi bütün ihtişamıyla ortaya çıkar.

Resmin sahte olup olmadığı; alınan boya numuneleri ile kontrol edilir.  Sonuçta eserin Da Vinci’ye ait olduğu kanıtlanır.

Bazı sanat tarihçileri, Da Vinci'nin başka bir eserini bulmak için diğer bir ressamın eserine zarar verilmesini eleştirse de; ben bu farkındalığı alkışlamaktan yanayım. Çünkü misyonu yeniden keşfetmek olan Seracini; kültürel miras için sanatı, bilim ve mühendislikle harmanlamanın değerine inanmış ve bu uğurda yıllarını harcamış meraklı ve tutkulu bir eğitimci.

Düşünebiliyor musunuz, yıllara meydan okuyan bir şahaser, tam 400 yıl o saray duvarlarının arkasında gün yüzüne çıkmayı beklemiş.

Sanat dünyası açısından sarsıcı olan bu olayda; Vasari'nin Leonardo Da Vinci'nin söz konusu eserine zarar vermemek adına; önüne bir duvar inşa ettiği de alınan notlar arasında.

İşte farkındalık, işine aşık olmak, yıllar sürse de kararından vaz geçmemek böyle bir şey.

O nedenle yazımın başında da dediğim gibi, hepimizin gözünün önünde pek çok ayrıntı, pek çok tılsımlı işaret var.

Yeter ki farkındalıkla bakalım.

Ne aradığımızı kalbimize doğru geçirelim ve aradığımızı bulalım

Tıpkı o yeşil flamadaki sözcük gibi.

‘’Cerca trova – Ararsan bulursun.’’

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

12.12.2018

Kaynaklar: https://www.haberturk.com; https://fotogaleri.haberler.com; http://www.leblebitozu.com; https://www.ted.com;  Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’ isimli romanı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...