7 Nisan 2019 Pazar

GÖNÜL GÖZÜ OZANI (2/2)


Aradan belli bir süre geçtikten, köyden yeterince uzaklaştıklarına kanaat getirdikten sonra; nefeslenmek adına dururlar. Esma hemen ayakkabısını çıkarıp rahatsız eden şeyden kurtulmak ister. Ancak şaşkınlıktan adeta dili tutulur. Çünkü ayakkabısının içinde koca bir tomar para ve bir not saklıdır.

İşte o zaman kocasının her şeyden haberdar olduğunu, ona mani olmak yerine verdiği karara saygı duyduğunu kalbi sızlayarak anlar.

Notta ne mi yazıyordur?

“Al, bu para ananın ak sütü gibi helal olsun. Gittiğin yerde kendini ezdirme. Bir de GÜZELLİĞİN ON PARA ETMEZ, BU BENDEKİ AŞK OLMASA.’’

Yanında kalan tek varlığı minik kızını da bir süre sonra toprağa vermek zorunda kalan, acılar için de kıvranan, bu arada bağlamasını elinden hiç bırakmayan ve karanlık dünyasını güzel kalbiyle aydınlatan bu adam kim dersiniz?

Aşık Veysel Şatıroğlu.

Hepimizin ezbere bildiği pek çok türküsünde yaşadığı bu trajik olaylar hep etkili olmuş. Karanlık ve uzun ince bir yola böyle acılarla beslenerek çıkmış.

Acı dolu hayatını türküleri ile hafifletmeye çalışan ozan; eşinden ve kaybettiği çocuklarından sonra köyünü terk eder.

Üretmeye, elinden düşürmediği sazı ile hayatın renklerini görmek ve göstermek için çalıp söylemeye devam eder. Bir süre sonra Gülizar isimli bir kadınla hayatını birleştirir.

Köy Enstitülerinde bağlama ve halk türküleri dersleri verir. Bu arada ilk şiirini Mustafa Kemal Atatürk için yazar.

Bugüne kadar gelen ve adeta efsane olan türküleri ile tüm Türkiye’nin kalbinde sevgi dolu bir yer edinir.

21 Mart 1973 yılında doğduğu köyde hayatına veda eder.

Ondan geriye sazının sözünün o tatlı nameleri ve bu hayat dersi kalır.

İşte eserlerinden birkaç tanesi…

“Ala Gözlü Benli Dilber”, “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Dostlar Beni Hatırlarsın”, “Kara Toprak”, ”Hepimiz Bu Yurdun Evlatlarıyız”, ”Memlekete Destan Oldum” “Aşkın Beni Elden Ele Gezdirdi”, “Sen Bir Ceylan Olsan Ben De Bir Avcı”, “Sen Olmasan”, “Gönül Bir Güzeli Sevmiş”.

Tüm parasını başka bir adam için kendisini terk eden, kızıyla bir başına bırakan karısına veren böylesi adamlara rastlamak ne yazık ki mümkün değil. Sevgisini, saygısını, hayata karşı duruşunu ve gönül gözüyle bakan kalbini alkışlıyorum ben de sizler gibi.

Bu öykü vesile olsun ve saygıyla bir kez daha anılsın istedim.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

03.02.2019

Kaynaklar: http://www.isinasli.org;  https://www.bilgiustam.com; https://www.ensonhaber.com.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...