8 Mayıs 2019 Çarşamba

AY IŞIĞI SONATI


Geçmişten günümüze anlatılan öykülerin, masalların ve hikâyelerin ruhumuzu zenginleştirdiğini düşünüyorum. Bir yandan geçmişteki konular, olaylar ve kişiler hakkında bilgi sahibi olurken; bir yandan da bakış açımızı genişletiyoruz.

Üstelik bir kısmının gerçek olmasa da gerçeğe yakın olduğunu kabul ediyor; bu anlamda rivayetleri seviyoruz.

Bazı öyküleri derinlemesine araştırdığımızda birden fazla rivayetle karşılaştığımız da bir gerçek. Böylesi durumlarda hepsinden söz etmenin ve değerlendirmeyi okuyuculara bırakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum kendi adıma.

İçinde pek çok rivayet barındıran Ay ışığı sonatı (No.14 Do diyez minör sonat) da bunlardan bir tanesi.

Ludwig Van Beethoven’ın yazdığı 32 sonat içinde en tanınmış olanı.

Dinlediğinizde etkilenmemek mümkün değil. İçinde biraz hüzün, bir parça tebessüm, ilginç ama güzel bir rastlantı, çokça müzik ve geçmişin ışıltılı tozları var.

Dinginliği ve her şeyden arınmayı ruhumuzun derinliklerinde hissedeceğimiz ay ışığı sonatını yakalamaya hazırsanız; başlayalım mı?

Neden bilmiyorum ama en sevdiğim rivayet için şimdi gelin beraberce Viyana’ya gidelim.

Ünlü Alman besteci Beethoven ile arkadaşı sokak aralarında gezinirlerken; kulaklarına dolan notalarla aniden durup piyano sesinin nereden geldiğini anlamaya çalışırlar.

Bir apartmanın ikinci katındaki açık camdan sokağa yayılan notalar Beethoven’i adeta büyüler. Kimin çaldığını merak eder.

Birlikte apartmanın ikinci katına çıkarak kapıyı çalarlar. Kapıyı açan kadın karşısında ünlü besteciyi görünce çok şaşırır. Heyecanlanır.

Beethoven piyano sesini duyarak geldiğini, müziği çok beğendiğini ve çalan kişiyle tanışmak istediğini söyler. Kadının şaşkınlığına sevinci eşlik ederken, onları içeriye davet eder.

Piyano başındaki kızının yanına götürür. Annesi kızına misafirleri olduğunu ve gelen kişinin Beethoven olduğunu kulağına fısıldar.

Görme engelli küçük kız heyecanla ayağa kalkar. Kızın durumuna hayli üzülen 
Beethoven ona ve ailesine yardım etmek istediğini belirtir. Küçük kıza bir dileği olup olmadığını sorar.

Gözleri doğuştan görmeyen kız ondan hiç görmediği ay ışığını anlatmasını ister.

Neredeyse hayattan kopma noktasına geldiği ve hatta intiharı düşündüğü o anda, küçük kızın minicik ama naif bu dileği besteciyi çok duygulandırır.
Hemen piyanonun başına geçer ve doğaçlama olarak ‘’Ay ışığı Sonatı - Moonlight Sonata’’ yı besteler.

Küçük kıza verdiği armağan sayesinde hayatına yeniden bağlanır ve tamamen kulaklarını kaybettiği son yıllarında dahi ölümsüz bestelerine devam eder.

Çocukluk yıllarından itibaren zorlukla mücadele etmiş; çok sevdiği annesini erken kaybetmiş, alkolik babasından oldukça katı kurallarla piyano çalmasını öğrenmiş; yaşadığı çeşitli sağlık sorunları bir yana sürekli terk edilmenin acısıyla yoğrulmuş; 
işitme yetisini yavaş yavaş kaybettiği, yönettiği orkestrayı duyamaz hale geldiği zamanlarda ise hayatına son vermeyi düşünmüş bir besteci kendisi.

Yine de yaşamı boyunca ölümsüz pek çok esere imza atmış.

Hiç evlenmemiş. Ancak tutkulu bir aşık olmuş. Çok sevmiş ama hep aldatılmış ve terk edilmiş.

İşte bazı kaynaklar onun bu güzel eserlerinin altında yer alan en önemli nedeni yaşadığı derin aşklara ve sonunda çektiği acılara bağlıyor. Çünkü her ayrılık acısının ardından yaşama küsen, ölümü düşünecek kadar kendinden vaz geçen bir duygusal yapıya sahip ünlü besteci. Ona güç veren notalar sayesinde nefes aldığı ve besteleri ile acılarını yendiği ise kaynaklardan elimize ulaşan notlar arasında.  

Rivayetlerin diğerleri ise yazımıza konu olan Ay ışığı sonatı’nın bu acılı ayrılıklardan bir tanesinin ardından bestelendiğine dair.

Takdiri sizlere bırakıyorum.

Sonuçta karşımızda dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik dehalarından bir tanesi ve onun ölümsüz bir eseri var.

Bu güzel eseri dinleyebilmenin şükründe, kocaman bir tebessüm yolluyorum kulaklarımda dans eden notalarının arasından ünlü sanatçıya.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

18.03.2019




1 yorum:

  1. Canım Belginciğim, ay ışığı sonatını çok severim... Yaratılış öyküsünü de çok seviyorum ... Hatırlattığın için teşekkürler... Sevgimle kucakladım ...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...