16 Mayıs 2019 Perşembe

MİNİCİK MOLEKÜLLERİN NEŞEYLE DANSI



Hepimiz biliyoruz ki vücudun yapı taşı proteinler.

Proteinlerin yapı taşı ise amino asitler.

Amino asitlerin birbirine bağlanması ile peptitler oluşuyor.

Ancak peptitler arasında daha da küçük moleküller var.

Onlar sinir hücreleri yani nöronlarla iletişim kurmak için, nöronlar tarafından kullanılıyorlar.

İşte bu minicik moleküllere nöropeptit deniyor.

Sempatik sinir sisteminde, non-sempatik ve parasempatik sinir liflerinde bulunuyor kendileri.

Metabolizmadaki pek çok fizyolojik düzenleme ve davranış şekli onlar sayesinde sağlanıyor. Bizlerde endişe anında kalp ritminin artması, avuç içlerinin terlemesi; hayvanlarda deri ya da kabuk değişimi bunlardan sadece bir kaçı.

Bu minicik moleküller bedenimizde çok güzel işlere imza atıyor.  

Dokularımızın gelişmesi, yaralarımızın iyileşmesi, mikroplara karşı bağışıklık sistemimizin güçlenmesi hep onlar sayesinde oluyor.

Dolayısı ile sayıca fazla olmaları bizlerin lehine bir durum.

Peki bunu dışarıdan desteklemenin bir yolu var mı?

Evet var.

Biliyor musunuz bu minicik moleküller üzerinde olumlu anlamda etkili olan tek duygu neşe.

Ne kadar neşeli olursak nöropeptitlerimiz o kadar canla başla çalışıyor bizim için. Bir anlamda neşenin ezgileriyle vücudumuz içinde daha çoşkulu olarak dans ediyorlar.

Uzmanlar düşüncelerin bu moleküllerin üretimini tetiklediğini;  neşeli ve kederli insan nöropeptitlerinin birbirinden farklı olduğunu söylüyor. Enerjimizi yüksekte tutacak iyi düşünceleri çoğaltmak, iyi nöropeptitleri artırmamız adına önemli.

Bunu her zaman yapabilmek elbette zor. Ancak her yazımda belirttiğim gibi zor şartlar altında dahi gülümsemek, kendimizi iyi hissettiren güçlü bir davranış. Beynimizi bu anlamda kandırmamızın da artık mümkün olduğunu biliyoruz.

O halde gelin neşeyi hayatımıza davet etmenin yollarını arayalım her fırsatta. Var olan güzellikleri küçük büyük demeden şükürle anmamız bunun ilk adımı bence. 

Şükrettikçe artan iyi hisler beynimizden tüm vücudumuza güçlü pozitif enerji sinyalleri yaymaya başlayacak. Bunlar sayesinde kendimizi neşeli hissederken, bir yandan da o şirin moleküllerin artmasına yardımcı olacağız.

Dileğim o ki bu minicik moleküller hep neşeyle dans etsin içimizde. Bizler de o neşe dolu dansın olumlu etkilerini yaşayıp şükürlerimizi çoğaltalım.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

10.04.2018




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...