Hayat kumbaranızda neler saklı hiç düşündünüz mü? Geriye dönüp baktığınızda o ana kadar biriktirdikleriniz içinizi mi acıtıyor yoksa? Geçmişe yaptığınız yolculuğunuzda buruk tebessümler mi şekilleniyor dudak kıvrımlarınızda mahsunca? Hayatınızı kaplayan ve içinizi mutlulukla dolduran tüm bu güzellikler için her şeye, herkese teşekkür etmek isteği mi belli belirsiz içinizi kaplayan yoksa? Yeniden dünyaya gelsem yine aynı hayatı yaşardım diyebiliyor musunuz cesaretle?
Fotoğraflardaki ayrıntılarda neler görüyorsunuz peki? Bıraktığınız yerde kaldığını düşündüğünüz gerçek dostlarınız hala orada mı? Yoksa içiniz terk edilmişliğin o hazin melodisine eşlik mi ediyor? O zaman hayatınızda derin izler bıraktığını sandıklarınız şimdi neredeler?
Peki ya hayat boyu biriktirdiğiniz o bir kumbara dolusu anı arasında öncelikte olanlar neler? Dostluklar, sevgi mi ağır basıyor, yoksa para ve eşyalar mı? Geçmiş günlerde hep beraber oluşturdukları o fotoğraf karelerinde sizin için önemli olan hangisiydi? Şimdi hangisi kaldı elinizde?
Geçmişe döndüğünüzde, o anıları kare kare tekrar sar baştan yaptığınızda güzel bulacağınız şeyler olmalı mutlaka. Eğer yoksa onca zamanı boşa harcamış sayılmaz mısınız? Sizi etkileyen, sadece değip geçmeyen, hayatınızda iz bırakan şeyler arasında güzellikler çoğunluktaysa ne mutlu size.
Çünkü hayat kumbarası sevgilerle, iyiliklerle, dostluk ve arkadaşlıklarla dolu olanlar dünyanın en zengin insanlarından daha zengindirler. Bu zenginliği tatmak için ne yapıp edin, kumbaranızı sevgi ile doldurun. Yolun sonuna gelip kumbaranızı açtığınızda kucaklayacağınız iç huzurun en büyük tebessümünüz olacağını da sakın unutmayın. Yüzünüzdeki çizgiler gönlünüzdeki o hiç kapanmayan yaralara en iyi merhem yine orada, yine onların arasında saklıdır.
Hangimiz yaşamın zorlu yokuşlarındayken durup soluklanmayı, geriye dönüp bakmayı ve kumbaramızda neler biriktirdiğimize göz gezdiriyoruz ki? Eğer aralarda vereceğimiz molalarla bunu yapabilseydik belki de bir sonraki zaman diliminde daha seçici, daha özenli olurduk kendimize ve yaşantımıza karşı. Ne yazık ki aklımız başımıza ancak yolun sonuna yaklaştığımızda geliyor. Ve çoğunlukla o zaman hayat muhakemesi yapmaya başlıyor; kumbaramızı açmayı, önümüze saçılanlarla neleri kaçırdığımızı anlamaya çalışıyoruz. Ama o zaman her şey için çok geç oluyor. Çünkü eksik kalanların tamamlanması, hataların düzeltilmesi için yeterli zamanımız kalmıyor.
Hayatla ilgili tüm yazılar buna dikkat çekebilmek için değil mi aslında? Birimizin kaçırdığını bir diğerimizin yakalaması adına bir artı. Zamanın acımasızlığına karşı yapılacak en güzel harekette bu bence. Sizin için vakit geçmiş olsa bile en azından diğerleri için geç olmasın. Sizin vaktiyle aklınıza dahi getirmediğiniz bir takım kavramları hiç olmazsa diğer insanlar önceden anlasınlar. Anlasınlar ki vakti geldiğinde pişmanlıkları yok denecek kadar az olsun. Bir kayıp binlerce yürekte kayıpsızlığa dönüşsün.
Yazmayı, paylaşmayı bu denli çok seviyor olmam belki de bu yüzden.
Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ
24.05.2007
BELGİN ABLA, BU ANLAMLI VE GÜZEL YAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..
YanıtlaSilEVET HAYAT KUMBARAMIZ. DOĞDUĞUMUZ GÜNDEN İTİBAREN İÇİNİ YAŞAMIMIZIN AKIŞINA GÖRE DOLDURĞUMUZ KUMBARA..
Bİ BAKMIŞIZ İÇİNDE MUTLULUK VAR, Bİ BAKMIŞIZ İÇİNDE ÜZÜNTÜ VAR. SİZİN DE DEDİĞİNİZ GİBİ BU KUMBARANIN İÇİNDEN DERİN İZLER BIKARAN DURUMLARI ÇIKARABİLİR MİYİZ? ASLINDA GEÇMİŞİMİZDEKİ O KUMBARANIN İÇİNDEKİLERİ BİLMEDEN GELECEĞİMİZE NASIL YÖN VERECEĞİZ Kİ. GERÇEKTEN DE BAZI ANILAR VARDIR Kİ O HİÇ ÇIKMAZ KUMBARADAN. O ANI BİZLE BÜTÜNLEŞMİŞTİR. ESKİ DOSTLARIMIZLA PAYLAŞTIĞIMIZ SEVGİLER BAZEN GÜNÜMÜZDE OLMUYOR. O KUMBARNIN İÇİNDE SAKLI KALIYOR.
BAZEN DÜŞÜNÜYORUZ BEN DOĞDUĞUMDAN BERİ YAŞAMIM NASILDI, NERDEN NERELERE GELDİK. ESKİ DOSTLUKLAR, SEVİNÇLER, ÜZÜNTÜLER, AŞKLAR VS. GERÇEKTENDE GEÇMİŞTE KUMBARAMIZDA BİRİKTİRDİKLERİMİZDİR.
ESKİDEN ÇİVİYLE ÇAMUR TOPRAKTA SAPLAMACALIK OYNARDIK. O HİÇ AKLIMDAN, KUMBARAMDAN ÇIKMIYOR. YA MİSKET OYNAMAMIZ... AMA BAKIYORUM DA ŞİMDİ HİÇBİRİ YOK...
HERŞEY GÖNLÜNÜZE OLSUN. HER ZAMAN KUMBARANIZI DÜŞÜNÜNÜN, GEÇMİŞİNİZE BAKIN.
SEVGİLERİMLE,
MURAT ARSLAN