23 Eylül 2023 Cumartesi

DEĞER VERMENİN GÜZELLİĞİ (2/2)

Aslında biraz önce beraberce yaşadıkları, sadece şimdi gerçekleşen sıradan bir olaydır.

Gün içinde en az beş kişi daha benzer şekilde davranıp, dilenciye kendisini değerli hissettirmek için çabalasa; zamanla o kişinin kendisine bakışı değişecek ve saygısı artacaktır.

Mutlaka yaşamında geçmişte, belki de çocukluğunda onuru elinden alınmış olabilir. O nedenle içindeki acıyı ve boşluk duygusunu unutmak adına içkiye sığınmış; adeta yaşamdan kopmuştur. Çünkü hiçbir şey sebepsiz değildir.

Tüm bu açıklamaları kardeşleri ile beraber dinleyen kız; bu sefer de sokaktaki dilencilere onurlu insan gibi davranmanın zor olduğunu ve bunu nasıl başaracaklarını sorar.

Baba üç çocuğunu da karşısına alır.

Önemli olanın karşılarına çıkan kişinin her kim olursa olsun saygı, itibar ve değeri hak ettiği gerçeğini unutmamaları olduğunun altını çizer.

Çocuklar bu davranıştan kazançlarının ne olacağını sorunca; baba insanlara saygı duyduklarında aslında kendi özlerine saygı duymuş olacaklarını belirtir. Böylece hiç kimse onların onurunu yok sayamayacaktır.

Konuşma orada noktalanır.

Günün sonunda baba, on dört ve on yaşlarındaki iki kızı ve sekiz yaşındaki oğlu ile otele geri döner.

Ertesi gün, oğlu kahvaltı masasında babasından harçlığına ek olarak bir dolar fazla para ister. Baba oğlunun isteğini kırmaz.

Üç kardeş beraber dışarıya çıkarlar. Akşam otele döndüklerinde abla başlarından geçenleri babasına aktaracağı için heyecanlıdır.

Kardeşinin dilenciye yaklaşıp iyi günler dilediğini, bir dolar vermek istediğini, kendisinin kabul edip etmeyeceğini sorduğunu bir çırpıda anlatır. Dilencinin şaşırdığını ve elini uzattığını söyler. Akabinde kardeşi bu parayı yararlı bir şey için harcayacağına inandığını, karşısında iyi bir insan gördüğünü söylemiştir.


Ardından kardeşler iyi günler dileyerek adamın yanından uzaklaşmışlardır.

Baba merakla adamın tepkisinin ne olduğunu sorar.

Kızı buna inanamadığını ama adamın elinde bir dolarla adeta donup kaldığını söyler. Dönüşte ise adamın başını ellerinin arasına almış şekilde düşüncelere daldığını belirtir. Belli ki kardeşinin söylediklerinden hayli etkilenmiştir.

Öykümüz bu kadar.

Bu ve benzer olaylar yaşamda hepimizin karşısında aslında. Kimini görmüyor, kimini görmezden geliyor, kimine ise sinirlenip hızlıca yanlarından geçiyoruz.

Buradaki örnek bir dilenci olsa da o sadece bir sembol.

Önemli olan hayatı bir şekilde paylaştığımız, paylaşırken bazen bir saniye, bazen iki dakika, bazen de saatlerce ya da günlerce bir arada olmak zorunda kaldıklarımız.

Ve herkesin; yaşı, giyimi, statüsü, cinsiyeti, dili, dini her ne olursa olsun; saygı ve değerli hissetmeye ihtiyacı olduğu gerçeği.

Tıpkı örnekteki gibi saygı gösterdikçe saygı görür, kendi öz sevgimizi ve saygımızı korumuş oluruz. Çocuklarımızı yetiştirirken onlara bırakacağımız en önemli miras bence bu hayat tarzı.

Daha da basit olarak ben diyorum ki; bir insanı sebepsiz yere gülümsetmek, halini hatırını sormak, sevgi ile kalbine dokunmak bambaşka. Bunu başarabilenlere selam olsun.

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ

20.05.2023

Kaynaklar: https://www.sanatlayasam.net.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...