24 Ağustos 2012 Cuma

OTİSTİK BİR YAZARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI


Geçenlerde elime geçen Engelsiz Life isimli bir dergide rastladım bu güzel kalbe. Sessiz sesine minicik bir katkım olsun istedim bu satırlar aracılığıyla. Bir kişi ekleyebilirsem ben de onun hanesine, ne mutlu bana…

Otizm ülkemizce pek bilinmiyor hala. Otizmli çocukların varlığından bile habersiz pek çok kişi ne yazık ki. Ancak otizmli çocuğu, yakını olanlar bu işin peşinde; gelişmeleri yakından takip edip, uygulama çabasında. Otizme dikkat çekmek adına ilk yazımı kaleme aldığımdan bu yana epey zaman geçti; ama değişen pek bir şey olmadı sanki. Hala pek çoğumuz duyarsız ve umarsız davranıyoruz bu önemli konuya. 

İşte bu aşamada gelin gençliğinin henüz başlarında olan bu otizmli genç kızımıza kulak verelim. ‘’Ben de Fark Edilmek İstiyorum’’ isimli kitabın da yazarı aynı zamanda. Otizmli olduğunu, anlaşılamadığını, toplum içine girmekte nasıl da zorlandığını anlatıyor satırlarında. Teşhisi çocukluk yaşlarında konmamış ve hep içine kapanık, hep utangaç bir çocuk olarak algılanmış bu güzel genç kız ilk yaşlarından itibaren. 

Şimdilerde ise bir yazar artık. Ülkemiz de yeterli desteği göremediği için kitabını gelen destekle Hollanda’da bastırmış. Otizmli birinin belki de ilk kitabı ülkemizde. Önemli bu açıdan, yeterince ses getirmeli, pek çok kişinin düşünce yapısında yer etmeli bence.

Yaşına göre sosyal ve duygusal açıdan geri kaldığını, yani zeka devam ederken duygularının onu izleyemediğini söylüyor satır aralarında. Bu nedenle de hep yalnız, hep bir başına kalmış okul yıllarında. Hiç arkadaşı olmamış. Grupların arasına katılamamış, hep dışlanmış. Bu durum onu üzmekle birlikte iyice yalnızlığa yöneltmiş. Her türlü kontrol sonrası ancak 21 yaşında otizm tanısı konmuş. Oysa ki otizmde erken tanı ve farkındalık çok önemli. Çocuk ne kadar erken yaşlarda fark edilir ve tedaviye başlarsa o denli büyük iyileşmeler gösteriyor çünkü.

Otizmi bizzat yaşayan, tanısı konmasa da kendi içsel dünyasında bununla hep mücadele eden ruhuyla yazmış ilk kitabını. Sosyalleşmek, arkadaş edinmek, normal insanlar gibi yaşamak ve fark edilmek istiyor sadece. Hepimizin yaptığı ve farkına dahi varmadığımız pek çok şeyi yapmak, kolay iletişim kurmak, konuşmak, sesini duyurmak çabasında.

Yolun ve şansın açık olsun Sevgili BİRSEN BAŞAR… kitabının pek çok otizmli çocuğa ve ailesine rehber olması umudumla. Ben inanıyorum ki bu güzel azminle daha çok kitap yazabilir ve otizmin bayrak savaşındaki en önemli neferlerinden birisi olabilirsin.
Biz okuyuculara düşen ise bu kitaptan bir tane edinmek, otizmle ilgili farkındalığımızı olabildiğince artırmak.

Sevgiyle farkında kalın.
Belgin ERYAVUZ

24.08.2012




2 yorum:

  1. Otizm gerçekten çok önemli ve gerekn önemi de görmüyor ülkemizde. Kitabı merka ettim, tabii yazarı da, sağol tanıtım için ...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Kalemine ve yüreğine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...