7 Kasım 2016 Pazartesi

90 YIL SONRA BASILAN KİTAP ve ATATÜRK (3/3)

Clarence K.Streit, Anadolu’da olduğu sürede edindiği izlenimlerle; henüz zafere imza atmadığımız o yıllarda bunu gördüğünü belirtir satırlarında. Ve bakın son sözleri ne olur?

“Türklere karşı önyargıyla gelmiştim. Türkiye’yi onların bir DOSTU ve HAYRANı olarak terk ediyorum.”

Mustafa Kemal’in zevkine, Ankara’da tren garının hemen yanında kaldığı o minicik konaktaki odasına hayran kalır daha ilk gördüğünden itibaren.

Kalpaksız ve gözlüklü halini bir profesöre benzetir. Yaşam biçimi ve liderliğinde; gösteriş ve kendini beğenmişliğin izlerine bile rastlamadığını belirtir. ‘Düşlerini gerçekleştiren idealist’ ifadesi hafızasına adeta kazınır.

İşte bizzat onun sözcükleri ile Mustafa Kemal.

“Çok az insan beni bu Türk Washington’ın etkilediği gibi etkilemiştir. Hangi ülkede olursa olsun iz bırakırdı. Kendine çabucak güven aşılama yeteneği olan nadir insanlardan biri.

İNSANLARIN UĞRUNA ÖLMEK İSTEYECEĞİ BİR ADAM.

Fiziksel açıdan yakışıklı, yapılı. 40 yaşlarında. Ama daha genç gösteriyor. Bir entellektüelin sahip olabileceği yükseklikte alnı var. Eylem adamlarının ağız ve çenesine sahip, yani bir savaşçı. Çok güçlü bir karaktere sahip. Yüzünde, gözlerinde, idealistçe bir şey var; bir hayalpereste has ama hayallerini gerçekleştiren bir hayalpereste. Batı basınında, ‘asi, diktatör, demagog’ olarak adlandırılıyor. Asi olduğu şüphe götürmez. Fakat diğer iki yakıştırmaya gelince bu adamla karşılaşmak ve onu Ankara’daki gündelik hayatının içinde görmek bunun saçmalık olduğunu fark etmek için yeterlidir.’’

Mustafa Kemal ile röportajı yaklaşık iki saat sürer. Onun yavaş, ölçülü ses tonuna, mükemmel Fransızca’sına ve Türk konukseverliğine hayran kalır. Halkın sevdiği, güvendiği bir lider otoritesine sahip olduğunu ilk görüşte anlayan Streit; onu en demokratik insanlardan biri olarak niteler.’

Davranışlarından; milletine sonuna kadar inanan, onlarla konuşmaktan, sohbet etmekten, şakalaşmaktan hoşlanan bir lider olduğunun da altını çizer. Ve son sözleri şu olur;

’’Tarih, Mustafa Kemal Paşa’yı yeni Türk devletinin kurucusu olarak tanıyacak. Böyle insanlara çok az rastlanır. Kendine güvenen, idealist, kültürlü, doğuştan lider. Onunla konuştum ve halkının ona neden güvendiğini anladım.”


1923’te ve 1927’de iki kere TIME Dergisi’ne kapak olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından; Amerikalı gazeteci Clarence Streit de, 1950’de TIME’ın kapağında yer aldı. Ve son buluşmaları da bu dergi yoluyla oldu.

Bu kitabı, içeriğini ve Mustafa Kemal ile ilgili övgü dolu sözleri ilk okuduğumda; duyduğum gurur sizlerle paylaşırken şu ANda da devam ediyor. O anki heyecanım gözlerime, tenime, kalbime öyle bir tını verdi ki; bu güzellik paylaştıkça artsın kocaman olsun istedim. Eminim ki bu son satırlarda sizler de benimle aynı hislerdesiniz.


İyi ki Mustafa Kemal ATATÜRK’ün evlatlarıyız, İYİ ki.


Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

10.11.2016






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...