25 Eylül 2018 Salı

OLSA…


Çok pratik ve kolay bir yöntem olsa.

Süresi bir dakikayı aşmasa.

Kendimizi motive etmemizi sağlasa.

O anda tüm negatif düşüncelerimizden sıyrılsak, huzura doğru yol alırken hayal ettiğimiz bir şeyi başarsak, beynimizi çalıştırsak.

Güzel olmaz mı sizce de?

Bence çok güzel olurdu.

Peki böyle bir teknik var mı?

Evet var.

İsmi KAİZEN Tekniği.

Hayatta hepimizin hedefleri var. Gelin görün ki çoğumuz, bu hedeflere kararlı ve disiplinli bir biçimde yürürken zorlanıyoruz.

Kısa süre içinde beceremediğimizi düşünüyor, yapmamız gerekenleri erteliyor ve akabinde hedeflerimizi rafa kaldırıyoruz. Her defasında da kendimize olan güvenimiz biraz daha sarsılıyor.

Elbette, iyi niyetle başlıyoruz. İlk başlarda hedeflerimize coşku ve hevesle yaklaşıyoruz. Ama sıkıntılar belirdiğinde aniden duruyor ve düşünmeye başlıyoruz.

İşte en kritik noktadayız aslında.

Yanlış karar verdiğimizi, önümüzdeki yolda çok hızlı ilerlediğimizi veya sonuca istediğimiz hızda ulaşamayacağımızı düşünüp pes etmemiz AN meselesi.
Bunun pek çok nedeni var elbette.

Hedef süremizi çok kısa tutmuş olmamız, kökleşmiş alışkanlıklarımızı kolayca terk edemememiz, boş vermemiz buradaki çarpıcı etkenlerden.

Peki ne yapacağız?

Sadece 1 dakikalık KAİZEN tekniğini deneyebiliriz.

Hem kaybedecek neyimiz var ki?

Kaizen tekniği Japon kültüründen doğmuş.

İYİ YÖNDE DEĞİŞİM demek.

Bu tekniğin fikir babası Masaaki Imai.

Amacı tam benlik. "Herhangi bir yönde ilerleme kaydetmeden günü geçirMEmek".

Yani nefes aldığımız süre boyunca hep bir şeyler yapabiliriz. Elimizdeki o kıymetli hazineyi keyifle kullanırken, kendimize yaptığımız yatırım da cabası.

Süresinin kısalığı ise en cazip yönü bence.

Gelin tekniği adım adım uygulayalım.

Yapılacak olan şey önce bir hedef belirlemek. Sonra kendimize sadece 1 dakika ayırıp bu tekniği uygulamak. Ve her gün aynı şekilde tekrarlamak.

Örneğin kol kaslarımızı çalıştırabiliriz. Karın egzersizi yapabiliriz. Aynanın karşısına geçip kendimizle dertleşebiliriz. Yeni kelimeler üzerinde çalışabiliriz. Minik matematik problemleri çözebiliriz. Eskiden beri çok istediğimiz bir müzik aleti üzerinde çalışabiliriz. Kitap okuma alışkanlığımız yoksa kitap okuyabiliriz. Düşüncelerimizi yazabiliriz. Başucu kitabımızdan en sevdiğimiz cümleleri alıp üzerinde derinlemesine düşünebiliriz. Sevdiğimiz bir melodi eşliğinde gözlerimizi kapatıp dinginliği ruhumuza davet edebiliriz.

Yapılacak o kadar çok şey var ki. Gönlümüzden ne geçiyorsa hepsi emrimize amade.  
Dikkat edeceğimiz tek bir şey var.

Her ne yapıyorsak yapalım keyif almalıyız. Zorlanarak, söylenerek yaparsak hiçbir işe yaramayacak çünkü. Bir de sürekliliğini korumamız şart.

Konunun uzmanları eğer sebatla devam edersek; fark etmeden bu keyifli 1 dakikalık sürenin kendiliğinden artacağını belirtiyor.

Peki bu ne demek?

Artık hayatımızda neşeli, yepyeni bir alışkanlık daha var. Kendimiz için bir şeyler yapmış olmanın, içimizdeki masum çocuğu sevindirmenin keyfi de cabası.

İyi yönde değişimlerimiz çokça olsun dileğimle.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

11.07.2018

Kaynaklar: https://onedio.com.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...