14 Ocak 2015 Çarşamba

BİR DÜNYA ANANAS

Yine bir video açılımı. İzlediğimde içimdeki yazma ve paylaşma isteğini durdurmam mümkün değildi.

Kısacık bir öykü. Ama çarpıcı. Tam bir hayat dersi.

Bir anne kızın arasında geçiyor.

Yer Uzak Doğu.

Sıradan bir gün.

Çalışan bir anne karşımızdaki. Okumamış. Ananaslar tüm dünyası olmuş neredeyse. Tek bildiği şeyi yapıyor. Sert kabuğunun altında inanılmaz bir lezzet ve koku saklayan bu harika meyveyi; şekilli olarak soyup satıyor.

Hayatın engebeli yokuşlarında her an mücadele halinde. Çünkü yaşamının en değerli varlığına, kızına bakmak zorunda. Ancak öğrenmeye hevesli kızına herhangi bir şey öğretirken, sorularını yanıtlarken zorlanıyor. Bilgileri, sözcükleri sınırlı. O nedenle tek bildiğini yapıyor ve kızına doğru bir rol model olmayı seçiyor.

Gelin bu güzel yaşam dersine yakından bakalım. Kendisi ananasları maharetle soyarken, kızını da tezgahının başına, tam yanına alıyor. Eline bir bıçak veriyor. Ve adım adım o sert kabuklarla olan mücadelesini gösteriyor.

Ananas artık; hemen hepimizin tanıdığı egzotik bir meyve. Özelliği, içi kadar kabuklarında saklı. Çünkü hem sert hem de oldukça kalın bir yapıya sahip.  Bu nedenle usulüne uygun kesilmesi gerek. Eğer yöntemini bilmiyorsanız; ziyan etmeniz, o müthiş lezzet damlalarını boş yere akıtmanız ve hatta elinizi kesmeniz an meselesi. Bu anlamda anne harikalar yaratıyor.

Anne kız, önlerine koydukları birer bütün ananası adım adım işlemeye başlıyorlar. Anne elindeki bıçakla önce sap kısmını kesiyor. Kızından da aynısını yapmasını bekliyor. Ardından meyvenin kabuklarını yavaşça kesmeye başlıyor. Annesini birebir kopya eden kız başarıyla gülümsüyor annesine. Kabukları soyulan ananasa şekil bile veriyorlar beraberce. Ve hemen dilimleyip, satılacak şekilde tezgaha diziyorlar. Tüm bunları yaparlarken; anne, kızını keyifle ve sessizce izlemeyi ihmal etmiyor.  

Yoksulluk zordur. Özellikle anne baba olarak; yavrularının minicik isteklerini dahi karşılayamıyor olmak; yürekleri yangın yerine çevirir. İşte annenin böylesi bir anı var karemizde. Kızı, elinde çantasıyla okula gitmeye hazırlanırken aniden duruyor. Az ilerde seyyar bir dondurmacıya takılıyor masum gözleri. Çocuklar dondurmacının çevresini sarmış. Neşe içinde aldıkları dondurmaları yiyor her biri. Sevimli kızı ise sadece yutkunuyor. Yavrusunun sessiz çığlığını duyan anne, çaresiz. Tezgahta kızına dondurma alacak kadar bile parası yok ne yazık ki.

Anne yüreği işte. Aynı gece, yavrusu yatağında uyurken; kestiği birkaç ananas dilimini çubuğa takarak buzluğun içine saklıyor. Ertesi gün donmuş ananas dilimleriyle kızına harika bir sürpriz yapıyor.

Kızı keyifle ananasını yerken de; beğenip beğenmediğini soruyor. Kızı tadının çok güzel olduğunu söylediğinde yüzünde güller açıyor adeta. Hatta ananasları bu şekliyle satmaları gerektiğini söylediğinde önce şaşırıyor. Ardından bu harika fikri hemen uygulamaya koymak için kolları sıvıyor. Annesi, kızının satması için üç dilim ananas hazırlayıp, taşıyabileceği bir buzluk kabına yerleştiriyor.

Küçük kız heyecanlı. Hemen yola çıkıyor. Pazara vardığında; yanından gelip geçenlere ananaslı dondurma isteyip istemediklerini soruyor. Akşama kadar deniyor ve maalesef bir tane bile satamadan eve geri dönüyor. Yorgun ve üzgün bir halde.

İşte o anda annesi; pazara yeniden gitmesini ve satıcıları gözlemlemesini istiyor. Onların nasıl satış yaptığını görürse; kolaylıkla satabileceğine inandırıyor minik azimli yüreği. Küçük kız yeniden pazara dönüyor. Tek tek satıcılara bakıyor. Önlerine koydukları yazılara, fiyat ve satış şekillerine dikkat kesiliyor. Ertesi gün yine heyecanla pazara koşuyor. Üstelik çantasının önünde kendi eliyle yaptığı resim ve fiyatlarıyla beraber.

Kendinden emin bir tavırla ve gülümseyerek ananaslı dondurmalarını tanıtıyor gelip geçene. Bir iki derken, ananaslı dondurmalarını rahatça satmaya başlıyor. Derken işini büyütüyor. Ve bir bisiklet ediniyor. Bisikletinin önüne yerleştirdiği çantasıyla daha uzaklara gidip, okul çocuklarına dondurma satmayı hedefliyor. Aradan geçen zaman diliminde; kornasıyla dikkat çekecek kadar da işin de ustalaşıyor.

Kızının her adımını uzaktan izleyen annesi; deneyimlerden öğrenmesi gereken ne varsa öğrendiğini ve kendi çözümlerini üretmekten mutluluk duyduğunu gururla izliyor. Bir gün kendisi olmadığında; kızının kendi ayakları üzerinde duracağından emin, gururlu.

‘’En iyi nasihat, iyi örnek olmaktır.’’ diyor Amerikalı siyasetçi Malcolm X. Bir anne olarak buna yürekten katılıyorum. Biz anne babalar çocuklarımızın aynasıyız. İyi bir rol model olup, çocuklarımızdaki şaşırtıcı gelişmeleri izlemenin keyfi, hepimize nasip olsun dileğimle.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

20.11.2014



2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...